Anne çalışma durumunun okul öncesi dönem çocuklarının anksiyete, depresyon ve sosyal beceri düzeyleri üzerindeki etkisinin incelenmesi - Genç, Murat; Ayna, Yunus Emre (My University, 2025)
Annenin çalışma durumu, 0-6 yaş gibi kritik bir evredeki çocukların ruh sağlığını etkileyebilen bir durumdur. İlgili çalışmada, annenin çalışma durumunun okul öncesi dönemdeki çocukların duygu durumlarını ve sosyal becerilerini ne derecede etkileyebileceğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Muş il merkezinde yaşayan toplam 325 okul öncesi dönem (4-6) çocuğuyla yapılan çalışmada, veriler ebeveynler tarafından doldurulan ölçeklerle toplanmıştır. Araştırmaya katılmayı kabul eden ebeveynlere Aile Bilgi Formu, Çocuklarda Anksiyete ve Depresyon Ölçeği ve Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma neticesinde, annesi çalışan çocuklarla karşılaştırıldığında annesi çalışmayanların çocukların daha sık obsesif kompulsif (OCD) davranışlar sergilediği bulunurken, kendini kontrol etme becerilerinde ise daha başarılı oldukları gözlemlenmiştir. Bu sonuçlara ek olarak, düşük ekonomik gelire sahip ailelerde olmak ile gün içinde beş saatten fazla teknolojik alet kullanmanın daha sık anksiyete ve depresyon belirtisi sergilemekle ilişkili olduğu bulunmuştur. Lise ve altı eğitim düzeyinde bir anne veya babaya sahip olan çocukların diğerlerine göre daha fazla yaygın anksiyete ve okb belirtisi sergilediği bulunurken, geniş ailede yaşamakla panik bozukluk arasında; müstakil evde yaşamakla kendini kontrol etme becerileri arasında anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Son olarak çocukların anksiyete ve depresyon düzeyleri ile sosyal becerileri arasında negatif yönde bir ilişki bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Examining the effect of mother's employment status on anxiety, depression, and social skills levels of preschool children
Keywords: Psikoloji; Aile Çalışmaları