HEMSIRELIK ALANINDA SISTEMATIK DERLEME VE META ANALIZ YÖNTEMININ KULLANILDIGI LISANSÜSTÜ TEZLERIN INCELENMESI: BETIMSEL ANALIZ ÇALISMASI - Tasçi, Ömer; Özdere, Baris; Özer, Nadiye (Mus Alparslan Üniversitesi, 2024)
Hemsireler hasta bakim kalitesini ve güvenilirligini artirmak için kanita dayali uygulamalar yapmaktadirlar. Kanit piramidinin tepesinde ise sistematik derleme ve meta analiz çalismalari yer almaktadir. Bu çalismada hemsirelik alaninda sistematik derleme ve meta analiz yöntemi ile tamamlanan lisansüstü tez çalismalarinin betimsel açidan incelenmesi amaçlanmistir. Veri toplamak için YÖKTEZ (Yüksekögretim Kurulu Baskanligi Ulusal Tez Merkezi) veri tabani arandi. Son arama 16.05.2024 tarihinde gerçeklestirildi ve bu tarihten önce yayinlanmis tüm tez çalismalari dahil edildi. Tarama iki farkli sekilde yapildi. Birincisinde tarama kelimesine “hemsirelik” yazildi ve aranacak alan “konu” olarak seçildi. Ikincisinde ise tarama kelimesine “meta analiz” yazildi ve aranacak alan “tez adi” olarak seçildi. “Hemsirelik” konu basligi ile 1411, “meta analiz” tez adi ile 430 teze ulasildi. Bu tezlerden 52’si hemsirelik alaninda yapilmis sistematik derleme ve meta analiz çalismasindan olusmaktaydi. Bu tezlerin 33’ü doktora, 19’u ise yüksek lisans teziydi. Ilk tez 2014 yilinda yayinlanmisti. Tezlerin % 38’sinin 2022 yilinda; en fazla Gazi Üniversitesi (9) ve Bahçesehir Üniversitesi’nde (9); en fazla tez çalismasinin da cerrahi hastaliklar hemsireligi ve hemsirelik anabilim dalinda yapildigi tespit edildi. Yapilan incelemeye göre hemsirelik alaninda sistematik derleme ve meta analiz yönteminin kullanildigi tezlerin sayisinda artis görülmektedir. Bununla birlikte sistematik derleme ve meta analiz çalismalarinin hemsirelik bakimindaki önemi göz önüne alindiginda ve bu yöntem kullanilarak tamamlanmis lisansüstü tez sayisi incelendiginde eksiklik oldugu görülmektedir. Bu nedenle lisansüstü hemsirelik ögrencilerinin sistematik derleme ve meta analiz yöntemi ile tez çalismalari yapmalari için tesvik edilmesi önerilir.
Keywords: Nurse Education; Hemsirelik Egitimi