Yükselen Piyasa Ekonomilerinde Gelir Dağılımının Sorunlu Kredilere Etkisi - Okumuş, İlyas; Ayrıçay, Yücel; Bekereci, Nur Esra (My University, 2024)
Çalışmanın temel amacı 2000-2020 döneminde 13 yükselen piyasa ekonomisi için diğer makro ekononomik değişkenlerin etkilerini de kontrol ederek özellikle gelir eşitsizliğinin sorunlu kredilere olan etkilerini analiz etmektir. Bu bağlamda GSYİH, işsizlik, enflasyon, özel sektöre yurtiçi kredi, doğrudan yabancı yatırım ve cari açık değişkenleri de modele dahil edilerek, veriler panel ARDL yaklaşımı ile test edilmiştir. Analizler sonucunda; yükselen piyasa ülkelerinde uzun dönemde, sorunlu krediler ile gelir dağılımı arasında pozitif ve anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Dolayısıyla gelir eşitsizliğinin sorunlu kredileri arttığı yorumu yapılabilir. Bu sonuçlara ek olarak sorunlu krediler ile büyüme, özel sektöre yurtiçi kredi ve işsizlik arasında pozitif ve anlamlı, enflasyon ve cari hesap dengesi ile sorunlu krediler arasında negatif ve anlamlı ilişki bulunmuştur. Bu anlamda gelir dağılımı dışında sorunlu kredileri artıran faktörler ekonomik büyüme, özel sektöre verilen yurtiçi krediler ve işsizlik oranları olmuştur. Son olarak doğrudan yabancı yatırımlar değişkeninin sorunlu krediler üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Elde edilen sonuçlara göre çalışmada kullanılan değişkenlerin katsayı işaretlerinin literatürle uyumlu bulunduğu gözlemlenmiştir.
Keywords: Makroekonomik Göstergeler; Yükselen Piyasa Ekonomileri; ARDL Modeli; Gelir Dağılımı; Sorunlu Krediler