Arum elongatum Steven Ekstraktlarının Fenolik Madde Miktarı ve Biyolojik Aktivitelerinin İncelenmesi - Alan, Yusuf (My University, 2018)
Bu çalışmada; Muş ili Yaygın Beldesi Şerafettin yaylasında toplanan Arum elongatum Steven (Kari) bitkisinden elde edilen etanol ve saf su ekstraktlarının fenolik madde miktarı ile antimikrobiyal, antioksidan ve DNA koruyucu etkisi araştırılmıştır. Etanol ve saf su ektrakların düşük antimikrobiyal ve DPPH aktivite gösterdiği, fakat ABTS, Total antioksidan, Toplam indirgenme ve CUPRAC düzeyleri bakımından ise önemli ölçüde antioksidan kapasiteye sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca A. elongatum’un saf su ekstraktında kurkumin ve salisilik asitin tespit edilmediği, fakat askorbik asit, apigenin ve vanilin miktarının ise değiştiği gözlenmiştir. DNA üzerindeki koruyucu etkisi bakımından, bitkinin etanol ekstraktının hiçbir aktivite göstermediği, fakat, saf su ekstraktının ise H2O2+DMSO’ un yıkıcı etkisini ortadan kaldırarak DNA’yı tamamen kararlı hale getirdiği tespit edilmiştir.

In this study, Arum elongatum Steven (Kari) plant was collected from the Şerafettin plateau located in Yaygın town of Muş province. Afterwards, the content of phenolic substances and antimicrobial, antioxidant and DNA protective effects of ethanol and pure water extracts of this plant were investigated. The test results indicated that ethanol and pure water extracts showed low antimicrobial and DPPH activity, while they were found to possess a significant antioxidant capacity with regard to ABTS, Total antioxidant, Total reduction and CUPRAC levels. Moreover, curcumin and salicylic acid were not identified in the pure water extract of A. elongatum, but the amount of ascorbic acid, apigenin and vanillin were observed to vary. Concerning the protective effect on DNA, ethanol extract of the plant displayed no activity; however, its pure water extract was found to completely stabilize the DNA by removing the damaging effect of H2O2 + DMSO.
Evaluation of Phenolic Substance Content and Biological Activities of Arum elongatum Steven Extracts
Keywords: Biyoloji