Stokastik Talepli Kapasite Kısıtlı Araç Rotalama Problemine Yönelik Karşılaştırmalı Bir Yaklaşım - Ağayeva, Çerkez; Alpaslan Takan, Melis (My University, 2020)
Bu çalışmada literatürde çalışılan en önemli kombinatoryal eniyileme problemlerinden biri olan stokastik araç rotalama problemi (SARP) ele alınmıştır. Bilindiği üzere klasik araç rotalama probleminde, araçların kapasiteleri ve müşterilerin talepleri bilinmektedir yani problem deterministiktir. Gerçek hayat problemlerinde problem parametreleri farklı durumlara göre değişkenlik gösterdiğinden, parametrelerin kesin değerlerinin bilinmesine az rastlanmaktadır. Bu yüzden belirtilen klasik araç rotalama probleminin belirsizlik koşulları altında formüleedilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Ele alınan çalışmada, müşteri taleplerinin belirsiz olduğu durumlar için, araç rotalama problemi analiz edilmiştir ve talepler stokastik olarak modelde değerlendirilmiştir. Değişken talep durumlarını incelemek için düzgün, üstel ve Poisson olmak üzere 3 farklı dağılım kullanılarak, bu dağılımlarınproblemin çözümleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Hesaplama sonuçları için GAMS yazılımı kullanılmıştır ve çalışmanın sonunda ele alınan problemin stokastik ve deterministik modellerinin sonuçları kıyaslanmıştır.