Hemşirelerin Yaşam Kaliteleri İle Tükenmişlik Düzeylerinin Değerlendirilmesine Yönelik Bir Araştırma - Durmuş, Mustafa; Gerçek, Abdullah; Çiftci, Necmettin (My University, 2018)
Bu çalışma, hemşirelerin yaşam kalitesi ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Muş devlet hastanesinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Muş ilinde çalışan 151 hemşire çalışanı oluşturmuştur. Veri toplamada “Hemşirelerin sosyo- demografik özelliklerine ait sorular”, “Maslach Tükenmişlik Ölçeği” ve “WHOQOL-BREF(TR) Yaşam Kalitesi Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin değerlendirmesinde frekans ve yüzdelik hesaplama, verilerin dağılımı, bağımsız gruplarda t testi, spearman koreleasyon analizi, tek yönlü varyans analizi testi kullanılmıştır. WHOQOL-BREF-TR ile MTÖ arasında güçlü negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p0.001). Bu çalışmada, hemşirelerin tükenmişlik ve yaşam kalitesinin düşük olduğu, bazı değişkenlerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği belirlenmiştir.
Keywords: Beşeri Bilimler; Bilim Felsefesi ve Tarihi; Coğrafya; Çevre Çalışmaları; Davranış Bilimleri; Dil ve Dil Bilim; Din Bilimi; Edebi Teori ve Eleştiri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Ergonomi; Felsefe; Film, Radyo, Televizyon; Halkla İlişkiler; Hukuk; İktisat; İletişim; İş; İşletme; İşletme Finans; Kamu Yönetimi; Kültürel Çalışmalar; Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm; Psikoloji; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Siyasi Bilimler; Sosyoloji; Tarih; Uluslararası İlişkiler