Hemşirelik Öğrencilerinde Fizıksel Aktivite, Algılanan Stres ve Uyku Kalitesi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Kesitsel ve Korelasyonel Bir Çalışma - Yılmaz, Dursun Alper; Yıldız, Güzel Nur; Çiftçi, Bahar; Yıldız, Özgür (Akan BAYRAKDAR, 2024)
Hemşirelik öğrencileri genellikle uyku kalitesiyle ilgili zorluklar yaşar ve bu da genel refahları ve akademik performansları üzerinde etkili olabilir. Bu çalışmanın amacı, hemşirelik son sınıf öğrencileri arasında fiziksel aktivite, algılanan stres ve uyku kalitesi arasındaki ilişkileri incelemektir. Çalışmada kesitsel ve korelasyonel bir tasarım kullanılmıştır. Çalışma, Eylül- Ekim 2021 tarihleri arasında, bir devlet hastanesinde uygulamalı eğitim gören son sınıf hemşirelik öğrencileri ile yürütülmüştür. Veriler, "Tanıtıcı Bilgi Formu", "Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (Kısa)/(IPAQ)", "Algılanan Stres Ölçeği/(PSS)" ve "Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi/(PSQI)" kullanılarak yüz yüze görüşme yoluyla toplanmıştır. 42 öğrenciden 40'ı çalışmaya katılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, minimum ve maksimum puanlar, ortalama puanlar, standart sapma gibi tanımlayıcı istatistikler ve Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. IPAQ kullanılarak değerlendirilen fiziksel aktivite puan ortalaması 1051,38±890,17 MET (metabolik eşdeğer), PSS puan ortalaması 27,88±8,72 ve PSQI puan ortalaması 14,10±2,38'dir. Korelasyon analizi, uyku kalitesi ile fiziksel aktivite düzeyleri arasında anlamlı bir pozitif korelasyon olduğunu ortaya koymuştur (p≤0.05). Ayrıca, uyku kalitesi ile algılanan stres düzeyi arasında pozitif ve orta düzeyde bir ilişki gözlenmiştir (p≤0.05). Bulgular, hemşirelik öğrencilerinin orta düzeyde fiziksel aktivite ve algılanan stres düzeyine sahip olduklarını ve uyku kalitelerinin oldukça düşük olduğunu göstermektedir.
Examination of the Relationship Between Physical Activity, Perceived Stress and Sleep Quality of Nursıng Students: A Cross-Sectional and Correlational Study
Keywords: Algılanan stres; Fiziksel aktivite; Uyku kalitesi