Muhafazakâr Bir Düşünür Olarak Topçu’nun Demokrasi Yaklaşımı - Koç, Yunus (My University, 2020)
Topçu, sonsuz ihtirasların, sefaletlerin, haksızlıkların ve düşmanlıkların, maddenin (bedenin) hâkimiyetinin sonucu olduğuna inanmaktadır. Ruhu ise, bütün yüce değerleri harekete geçiren, insanı sonsuzluk âlemlerine kanatlandıran, ilimde, iktisatta, sanatta, kültürde ve daha birçok sahada insani olanıilahi olanla buluşturarak kalbin ve kafanın imtizacını sağlayan bir güç olarak değerlendirmektedir.Diğer bir ifadeyle madde, çocuksu ilkel heveslerin, şımarık ve nefsanî ihtirasların, şehvet ve şöhretin;ruh ise, insanı hamlıktan olgunluğa yükselten, aşk ve ıstırabın, kalp ve kafanın yatağıdır. Tam da buminvalden yola çıkarak diyebiliriz ki, Nurettin Topçu’nun demokrasi eleştirilerinin de merkezindemadde-ruh kavramları vardır. Bu açıdan Topçu’nun demokrasinin temel umdeleri olan eşitlik, hürriyet, seçim, oy, temsil, genel irade ve ortak çıkar kavramlarına olan yaklaşımını incelemek ve ne türideal bir rejim tahayyül ettiğini irdelemek çalışmanın amacını oluşturmuştur. Bu amaç çerçevesindeiçerik analizi yöntemine uygun olarak Topçu’nun temel eserleri incelenmiş, eserlerden çıkarılan temelkavramlar irdelenmiş, elde edilen veriler anlaşılmaya, tanımlanmaya ve bu verilerden çıkarımlaryapılmaya çalışılmıştır.

Topçu, believes that endless passions, misery, injustice and hostility are the result of the domination of matter (body). On the other hand, he characterizes the soul as a force that activates all the supreme values and envelops humanity into the realms of eternity and a force that provides the harmony of the heart and the mind by bringing the human to the divine in science, economics, art, culture and many other fields. In other word, matter is the bed of childish primitive desires, sassy and selfish ambitions, lust and fame and the soul is the bed of love and suffering, the heart and the head, which raises man from rawness to maturity. In this manner, we can say that the concepts of matter and soul is placed at the center of Nurettin Topçu's criticisms of democracy are the concepts of matter and soul. In this respect, the aim of this study is to examine the approach of Topçu to the concepts of equality, liberty, election, vote, representation, general will and common interest, which are the main principles of democracy, and to examine what kind of ideal regime he has imagined.In accordance with this purpose, the main studies of Topçu were examined within the content analysis method, the basic concepts extracted from his studies were examined, the obtained data are tried to be understood, defined and inferences are made from these data.
As a Conservative Philosopher Topçu’s Approach to the Democracy