Muş ve Bitlis Yöresinde Toplanan Bal ve Propolisin Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması - Alan, Yusuf; Atalan, Ekrem; Erbil, Nurcan; Bakır, Orhan; Orman, Zümrete; Kanik, Pelda (Muş Alparslan Üniversitesi, 2014)
In this study, antimicrobial effects of honey and propolis were studied in and around the Muş and Bitlis providence. Antimicrobial activitiy of honey and propolis were tested with Klebsiella pneumoniae 13883, Escherichia coli ATCC 8739, Pseudomonas aeruginosa 9027, Staphylococcus aureus 6538, Bacillus megaterium DSM 32 and Enterococcus fecalis ATCC 29212 bacteria, Saccharomyces cerevisiae and Candida albicans yeasts. As a result, it has been observed that honey and propolis extracts had antibacterial effect on all of the Gram (+) and Gram (-) bacteria activity

Bu çalışmada, Muş ve Bitlis İli ve çevresinden toplanan bal ve propolisin antimikrobiyal etkisi araştırılmıştır. Bal ve propolis ekstraktlarının antimikrobiyal aktivitesi Klebsiella pneumoniae 13883, Escherichia coli ATCC 8739, Pseudomonas aeruginosa 9027, Staphylococcus aureus 6538, Bacillus megaterium DSM 32 ve Enterococcus fecalis ATCC 29212 bakterileri ile, Saccharomyces cerevisiae ve Candida albicans 30114 mantar türleri kullanılarak test edilmiştir. Araştırma sonucunda, bal ve propolis ekstraktlarının Gram negatif (-) ve Gram pozitif (+) bakterilere karşı antibakteriyal aktivitelerinin olduğu tespit edilmiştir.
msufbd
Keywords: Bal; Propolis; Ekstrakt; Antimikrobiyal aktivite