Fiziksel Aktivite Farkındalık Eğitiminin, Genç Bireylerin Aktivite Düzeyleri, Yürüyüş, Emosyonel Durum ve Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi - Ülger, Güven Özlem; Balkan, Ayla Fil; Demirel, Aynur; Keklicek, Hilal; Ceren, Ali Naim; Onan, Dilara; Kara, Dilara (My University, 2019)
Amaç: Genç bireylerde, fiziksel aktivitenin sağlık üzerine etkilerini anlatan farkındalık eğitiminin, fiziksel aktivite(FA) düzeylerine olan etkilerini incelemekti. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, yaşları 18-35 arasında ve sağlık sorgulama formuna göre FA yapmasına engel sağlık problemi olmayan gönüllüler dâhil edildi. 6 Dakika Yürüme Testi(6DYT), Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (kısa formu versiyon-2), Nottingham Sağlık Profili, Beck Depresyon Anketi, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi uygulandı. Aktivite günlüğüne göre, bireyler 10000 altı ve üstü adım atanlar olmak üzere iki gruba ayrıldı. Ardından her iki grupta randomizasyon yapıldı ve gruplardaki 20’şer kişiye, düzenli ve planlı yapılan FA’nın sağlık üzerindeki olumlu etkileri hakkında bilgi ve farkındalık eğitimi verildi. Bireyler ilk değerlendirmelerin ardından, eğitim programına alındı ve eğitimden 1-ay sonra ikinci kez değerlendirildi. Eğitim almayan bireyler ilk ve 1-ay süre sonra değerlendirildi. Sonuçlar: Bireylerin 6DYT sonuçları incelendiğinde, eğitim alan 10000 altı ve üstü adım atan her iki grubun eğitim öncesi ve sonrası değerlerinin arttığı kaydedildi(p<0.05). FA, yaşam kalitesi, depresyon ve uyku değerlendirme sonuçlarında, eğitim ile birlikte her iki grupta iyileşme kaydedildi(p<0.05). Tartışma: Genç bireylerin minimal aktif olduğu saptanmıştır. Eğitimle, farkında olarak yapılan planlı FA ve günlük adım sayısının 10000 adım üzerinde olması, FA düzeyi, uyku kalitesi, emosyonel durum ve yaşam kalitesini olumlu etkileyerek genel sağlık değişkenlerinde gelişim sağlamıştır.

Purpose: To investigate the effects of the awareness training which is about the health-related effects on physical activity (PA) levels in younger individuals. Material and Methods: Volunteers (aged 18-35) who didn’t have any health problem for doing PA, according to the health inquiry form were included. 6- Minute Walking Test (6MWT), International Physical Activity Questionnaire (short form version-2)(IPAQ), Nottingham Health Profile (NHP), Beck Depression Questionnaire (BDQ) and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) were used. Individuals were divided into two groups of 10-thousand less and more steps. Randomization was performed in groups and 20 individuals were given awareness training about the regular and planned PA on health. After the initial evaluations, they were taken into the training program and assessed again a month after the training. Untrained individuals were assessed after the first-one month later. Results: When 6MWT results were examined, it was noted that the pre/post-training values of both groups who took 10-thousand less and more steps were significantly different (p<0.05). When the results of PA, NHP, BDQ and PSQI were examined, the results showed development in both groups (p <0.05). Conclusions: Young individuals were minimally active. With the training provided, aware planned PA and number of daily steps over 10-thousand steps will improve the general health variables by positively affecting the PA level, sleep quality, emotional status and life quality
The Effect of Physical Activity Awareness Training on Young Individuals’ Activity Levels, Gait, Emotional Status and Quality of Life