Muhtarlığın Sonu Mu? Muhtarlığa Bir Alternatif Olarak E-Devlet - Almalı, Vedat (My University, 2024)
Muhtarlık kurumunun tarihsel gelişimi, işlevleri ve günümüzdeki konumu, geleneksel yönetim anlayışının teknoloji ve hizmet sunumunda yaşanan dönüşümler karşısındaki tutumunu ele almak için önemli bir konudur. Bu çalışmanın ilk bölümünde, muhtarlık kurumunun tarihsel kökenleri, kuruluş amacı ve işlevleri incelenmektedir. İkinci bölümde, e-devlet kavramı ve bu kavramın hizmet sunum süreçlerindeki rolü ele alınmaktadır. E-devlet, hükümetlerin vatandaşlara daha hızlı ve etkili bir şekilde hizmet sunmalarını sağlayan bir dijital dönüşüm aracıdır. Bu teknolojik ilerlemeler, muhtarlık kurumunun sunduğu hizmetlerin vatandaşların kendileri tarafından görülmesi bakımında büyük faydalar sağlamıştır. Vatandaşlar, muhtarlıklar tarafından sunulan hizmetlerin birçoğunu çevrimiçi olarak kolayca gerçekleştirebilmektedir. Bu bakımdan hem zaman tasarrufu hem de maddi tasarruf sağlandığı ifade edilebilir. Son kısımda ise gelişen teknoloji karşısında muhtarlık kurumunun gelecekteki gerekliliği üzerine bir tartışma yürütülmektedir. Sonuç olarak, gelişen teknoloji ve toplumsal ihtiyaçlar göz önüne alındığında, muhtarlık kurumunun dönüşmesi ve modernize edilmesi gerekliliği vurgulanmaktadır. Bu, hem devletin vatandaşlarına daha iyi hizmet sunmasına olanak tanırken, aynı zamanda kaynakları daha etkin bir şekilde kullanmasına yardımcı olmaktadır. Bu bağlamda, mahalle ve köylerdeki muhtarlıkların gözden geçirilmesi ve belirli değişikliklerin yapılması önerilmektedir.
Keywords: Yönetim, Teknoloji, Kamu yönetimi, e-Devlet, Muhtarlık