Medyada Metaforik Temsil: Göçmenler Üzerine Bir Çalışma - Köseliören, Mihrali; Çakır, Cihan (My University, 2022)
2011 yılında başlayan iç savaş nedeniyle Suriye’den Türkiye’ye başlayan göç 2022 yılı itibariyle artarak devam etmektedir. Göçmen sayısının artışı 2022 yılı itibariyle siyasi ve toplumsal tabandaki tartışmaları yoğunlaştırmıştır. Bu araştırma, 1 Ocak 2022 – 31 Ağustos 2022 tarihleri arasında, yüksek tiraja sahip Yeni Şafak ve Cumhuriyet gazetelerindeki haberlerde göçmenlerin metaforik açıdan nasıl temsil edildiğine ilişkin nitel bir incelemeyi içermektedir. Temel amaç, göçmen meselesini medyada yer alan metaforik söylemler üzerinden analiz etmektir. Bu anlamda, önceki çalışmalar rehber alınarak konuyla ilgili 6 metaforik tema keşfedilmiş, bu tema ve söylemlere uygun olarak 48 haber araştırmaya konu edilmiştir. Haberlere ulaşmak için gazetelerin internet arşivlerinde “göçmen”, “mülteci”, “sığınmacı” anahtar kelimeleri aratılmıştır. Haberler, eleştirel söylem analizi içerisinde kullanılan eleştirel metafor analizi ile çözümlenmiştir. Bulgular, haberlerde kullanılan göçmenlere ilişkin metaforların genellikle olumsuz olduğunu ve ev sahibi ülkeyi yücelten bir anlam inşa ettiğini göstermektedir. Ele alınan haberler göçmenleri özne olmaktan ziyade insan dışı bir meta olarak konumlandırmaktadır. Dost ve düşmanlık anlayışları üzerinden, biz öteki ayrımı yapıldığı görülmüştür. Sonuç olarak, mülteciler ev sahibi ülkeler için bir tehlike olarak yorumlanmaktadır.