Kur’ân’in Bilimsel I’câzi - Göktas, Serkan (Batman Üniversitesi, 2022)
Ilk dönemden beri Kur’ân üzerine astirma yapan âlimler, mucize bir kitap olmasindan hareketle Kur’ân’in birçok i’câz özelligine sahip oldugunu ortaya koymuslardir. Âlimler, Kur’ân’in lafiz ve anlam açisindan insanlarin benzerini getirmeye güç yetiremeyecegi bir kitap oldugunu, bu özelligiyle de muarizlarina meydan okudugunu ifade etmislerdir. Bu yüzden i’câz, tehaddi ile iliskilendirilmistir. Kur’ân-i Kerim’in pek çok i’câz özelligi bulunmaktadir. Bu i’câz özelliklerinden birisi olan bilimsel i’câz, bilime dair ayetlerin tehaddi baglaminda degerlendirilmesi olarak tanimlanabilir. Kur’ân’daki ilmi gerçeklerin bilimsel açidan yorumlanmasi anlaminda kullanilan bilimsel tefsirin, bilimsel i’câzla baglantili oldugu da belirtilmistir. Bu çalismada bilimsel i’câzin ne oldugu ve bilimsel tefsirle nasil bir iliski içerisinde oldugu arastirilmis ve konuya dair yaklasimlar ortaya konulmaya çalisilmistir. Çalismamizdaki amacin Kur’ân’in bilimsel i’câzi hakkindaki görüsleri ortaya koyarak bilimsel i’câz taraftarlarinin ve buna karsi çikanlarin gerekçelerini belirlemek oldugu söylenebilir. Çalismada bilimsel i’câzin tanimi yapilmis, bu görüsü savunanlar ile aksi görüste olanlarin argümanlarina yer verilmis ve birkaç örnekle konu detaylandirilmaya çalisilmistir.
Keywords: Religious Studies; Din Arastirmalari; Religion; Society and Culture Studies; Din; Toplum ve Kültür Arastirmalari