Okul Yöneticilerinin Motivasyonel Dili ile Öğretmen Öz Yeterliği Arasındaki İlişki Üzerine Bir Çalışma - Demir, Selçuk (Muş Alparslan Üniversitesi, 2018)
Buçalışmada okul yöneticilerinin kullandığı motivasyonel dil ile öğretmen özyeterliği arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmadailişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Hatay ilmerkezinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kamu ortaokullarında2017–2018 eğitim-öğretim yılında görev yapmakta olan öğretmenler arasındanyansız olarak seçilmiş 26 okulda çalışan 321 öğretmen oluşturmaktadır.Verilerin toplanmasında “Motivasyonel Dil Ölçeği” ve “Öğretmen Öz YeterlikÖlçeği” kullanılmıştır. Veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Araştırmabulgularına göre; okul müdürünün kullandığı motivasyonel dil öğretmen özyeterliğini pozitif ve anlamlı olarak yordamaktadır. Ayrıca, motivasyonel dilinempatik dil alt boyutu öğretmen öz yeterliğini anlamlı olarak yordarken, yönlendirici dil ve anlam oluşturucu dil alt boyutları öğretmen öz yeterliğinianlamlı olarak yordamamaktadır. Öğretmen öz yeterliğini arttırmak için okulyöneticisinin algılanan motivasyonel dilini güçlendirme ve geliştirmeye yatırımyapmalarında fayda görülmektedir.

Inthis study, it was aimed to determine the relationship between schooladministrators’ motivational language and teacher self-efficacy. Survey-basedrelational design was used. The research sample consists of 321 teachers in 26schools that were selected randomly from the middle schools affiliated to theMinistry of National Education at Hatay’s city center in 2017-2018 academicyear. Data analyses were performed with the program of SPSS. Data werecollected by “Motivational Language Scale” and “Teacher Self-Efficacy Scale”.According to the study findings, motivational language used by schooladministrators positively and significiantly predicts teacher self-efficacy.While empathetic sub-scale and sub-dimension of motivational languagesignificantly predict teacher self-efficacy, directing-giving andmeaning-making do not predict. It may be beneficial for school managers toinvest in developing and strengthening motivational language in order toenhance teacher self–efficacy.
A Study on the Relationship Between School Administrators’ Motivational Language and Teacher Self-Efficacy
anemon
Keywords: Motivasyonel Dil; Öz Yeterlik; Okul Yöneticisi; Öğretmen; Motivational Language; Self-Efficacy; School Manager; Teacher