Birlikte öğrenme ve grup araştırması yöntemlerinin ortaokul 5. ve 6. sınıf öğrencilerinin 'Elektrik Devre Elemanları' ve 'Elektriğin İletimi' ünitelerindeki bilişsel ve duyuşsal kazanımlarına etkilerinin incelenmesi - Koç, Selda (Muş Alparslan Üniversitesi, 2023)
Bu araştırmada grup araştırması yönteminin ortaokul 5. ve 6. sınıf öğrencilerinin "Elektrik Devre Elemanları" ve "Elektriğin İletimi" ünitelerindeki bilişsel ve duyuşsal kazanımlarına etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Muş ilinin Merkez İlçesine bağlı iki köy ortaokulunda gerçekleşmiştir. Her sınıf düzeyinde bir deney ve bir kontrol grubu seçilmiştir. Deney grubu öğrenim faaliyetleri Grup Araştırması Yöntemi (GAY), kontrol grubu öğrenim faaliyetleri ise MEB Tanımlı Yönteme uygun şekilde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın uygulama süreci 2021-2022 ve 2022-2023 eğitim ve öğretim yılları kapsamında iki yıl boyunca sürmüştür. 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı "birinci uygulama", 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı ise "ikinci uygulama" şeklinde kategorize edilmiştir. Deney grubu öğrenim faaliyetleri birinci uygulama sürecinde yedek öğretmen tarafından ikinci uygulama sürecinde ise ders öğretmeni tarafından yürütülmüştür. Kontrol grubu öğrenim faaliyetleri ise her iki uygulamada aynı ders öğretmeni tarafından yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama araçları olarak öz yeterlik ölçeği (ÖYÖ), derse devam tutum ölçeği (DDTÖ), işbirlikli öğrenme değerlendirme ölçeği (İÖDÖ) ve akademik başarı testleri (ABT) kullanılmıştır. Araştırma sürecinden elde edilen verilerden normal dağılıma sahip olanların analizi t-testi, normal dağılıma sahip olmayanların analizi ise Mann-Whitney U testi ile yapılmıştır. ÖYÖ'nden elde edilen veriler doğrultusunda beşinci sınıf deney ve kontrol grupları arasında birinci uygulama öncesi ve sonrasında istatistiksel olarak anlamlı farkın bulunmadığı ortaya çıkmıştır. Beşinci sınıf grupları arasında ikinci uygulama öncesinde anlamlı farkın olmadığı sonucuna ulaşılmışken uygulama sonrası deney grubu lehine anlamlı farkın olduğu tespit edilmiştir. İlgili ölçek kapsamında altıncı sınıf grupları arasında birinci uygulama öncesinde anlamlı fark olmadığı ortaya çıkmışken uygulama sonrasında kontrol grubu lehine anlamlı farkın olduğu tespit edilmiştir. Altıncı sınıf gruplar arasında ikinci uygulama öncesinde ve sonrasında anlamlı fark bulunmadığı ortaya çıkmıştır. ÖYÖ'nden elde edilen bu sonuçlar GAY'nin ders öğretmeni tarafından yürütüldüğünde öğrencilerin öz yeterlik algılarına etkisi olabileceği belirlenmiştir. DDTÖ'nden elde edilen veriler doğrultusunda beşinci sınıf deney ve kontrol grupları arasında birinci ve ikinci uygulama öncesi ve sonrasında istatistiksel olarak anlamlı farkın bulunmadığı ortaya çıkmıştır. İlgili ölçek kapsamında altıncı sınıf grupları arasında birinci uygulama öncesinde deney grubu lehine anlamlı farkın olduğu tespit edilirken uygulama sonrasında anlamlı farkın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Altıncı sınıf grupları arasında ikinci uygulama öncesinde anlamlı fark bulunmadığı ortaya çıkmışken uygulama sonucunda deney grubu lehine anlamlı farkın olduğu tespit edilmiştir. DDTÖ'nden elde edilen bu sonuçlar doğrultusunda GAY'nin öğrencilerin derse devam durumlarına olumlu etkisi olabileceği belirlenmiştir. ABT'nden elde edilen veriler doğrultusunda beşinci sınıf deney ve kontrol grupları arasında birinci uygulama öncesi istatistiksel olarak anlamlı farkın bulunmadığı ortaya çıkmışken uygulama sonrası deney grubu lehine anlamlı farkın olduğu tespit edilmiştir. Beşinci sınıf grupları arasında ikinci uygulama öncesi ve sonrasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. İlgili ölçek kapsamında altıncı sınıf grupları arasında birinci uygulama öncesinde anlamlı fark bulunmadığı ortaya çıkmışken uygulama sonrasında deney grubu lehine anlamlı farkın olduğu tespit edilmiştir. Altıncı sınıf ikinci uygulama sonrasında deney grubu lehine anlamlı farkın olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar GAY'nin öğretme branşından bağımsız olarak öğrencilerin akademik başarılarını artırmada etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca araştırmada öğrencilerin derse devam durumları ve akademik başarıları arasında anlamlı bir ilişkinin olabileceği belirtilmiştir. Araştırmanın ikinci uygulama sonrasında İÖDÖ'nden elde edilen verilerin Cronbach alfa katsayı değeri 0,60 değerinden daha düşük çıktığı için güvenirliği düşük kabul edilerek analizlerine devam edilmemiştir.

This study aimed to investigate the effects of the group investigation method (GIM) on 5 and 6 grade elementary school students' cognitive and affective development on the "Electrical Circuit Elements" and "Transmission of Electricity" units. The research was carried out in two village schools in the Central District of Muş province, located in the Eastern Anatolia Region. One experimental and one control group were selected at each grade level. The experimental group learning activities were carried out with Group Investigation Method and the control group learning activities were carried out in accordance with the Ministry of National Education Defined Method. Research carried out for two years within the 2021-2022 and 2022-2023 academic years. The 2021-2022 academic year is categorized as "first application" and the 2022-2023 academic year is categorized as "second application". The experimental group learning activities were carried out by substitute teacher in the first application and by the course teacher in the second application. Control group learning activities were carried out by the same course teacher in both years. Self-efficacy scale (SES), course attendance attitude scale (CAS), cooperative learning evaluation scale (CES) and academic achievement tests (AT) were used as data collection tools in the research. Independent samples t-test and Mann-Whitney U test were used to compare the groups with respect to normality analysis. In line with the data obtained from the SES, it was revealed that there was no statistically significant difference between the fifth grade experimental and control groups before and after the first application. While it was concluded that there was no significant difference between the fifth grade groups before the second application, it was determined that there was a significant difference in favor of the experimental group after the application. While it was revealed that there was no significant difference between the sixth grade groups within the scope of the relevant scale before the first application, it was determined that there was a significant difference in favor of the control group after the application. It was revealed that there was no significant difference between the sixth grade groups before and after the second application. These results obtained from the SES have been determined that the GIM may have positive impact on students' self-efficacy perceptions when carried out by the course teacher. In line with the data obtained from CAS, it was revealed that there was no statistically significant difference between the fifth grade experimental and control groups before and after the first and second application. Within the scope of the relevant scale, it was determined that there was a significant difference between the sixth grade groups in favor of the experimental group before the first application, but it was concluded that there was no significant difference after the application. While it was revealed that there was no significant difference between the sixth grade groups before the second application, it was determined that there was a significant difference in favor of the experimental group as a result of the application. In line with these results obtained from CAS, it was determined that GIM could have a positive effect on students' attendance to classes. In line with the data obtained from AT, it was revealed that there was no statistically significant difference between the fifth grade experimental and control groups before the first application, but it was determined that there was a significant difference in favor of the experimental group after the application. It was concluded that there was no statistically significant difference between the fifth grade groups before and after the second application. While it was revealed that there was no significant difference between the sixth grade groups within the scope of the relevant scale before the first application, it was determined that there was a significant difference in favor of the experimental group after the application. It was determined that there was a significant difference in favor of the experimental group after the second application in the sixth grade. These results revealed that GIM is effective in increasing students' academic achievement, regardless of the teaching branch. In addition, it was stated in the study that there may be a significant relationship between students' course attendance and academic success. Since the Cronbach alpha coefficient value of the data obtained from the CES was lower than 0.60 further analysis was not carried out.
Learning together and group investigation method in secondary school 5 and 6 grade students in 'Electrical Circuit Elements' and 'Transmitting Electricity' units the cognitive and affective achievements investigation of the effects
Fen Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training