ULUSLARARASI MUHASEBE STANDARTLARININ ORTAYA ÇIKIŞI VE ULUSLARARASI MUHASEBE STANDARTLARININ GELİŞİMİNE KATKI SUNAN KURUMLAR - Aslan, Yakup (Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 2021)
Uluslararası Muhasebe Standartları, küreleşmeyle birlikte artan ticaretin doğal sonucu olarak mali nitelikteki olaylarda yaşanan artış sonucu muhasebede ortak bir dilin inşası için belirlenen bir takım standartlardan oluşmaktadır. Muhasebenin kaydetme, sınıflandırma, raporlama, özetleme ve analiz etme özelliklerinin, ülkelerin yerel düzeydeki muhasebe uygulamalarının küresel düzeye entegre edilme çabası halen devam etmektedir. Türkiye’de bu standartlar Türkiye Muhasebe Standartları olarak Türkçeye çevrilmiştir. Muhasebenin üretmekle yükümlü olduğu finansal tabloların nasıl olacağı yine Uluslararası Muhasebe Standartları ile sağlanmaktadır. Finansal tablolarla muhasebe bilgi kullanıcılarına aktarılması gereken tüm bilgiler, Standartların belirlediği çerçevede üretilmektedir. Uluslararası Muhasebe Standartları, birçok ülkede dinamik bir yaklaşımla ele alınmaktadır. Ülkeler bahsi geçen standartları, kendi ülkelerine uyarlamaktadır. Çalışmada Uluslararası Muhasebe Standartlarının ortaya çıkışı değerlendirilecektir. Aynı zamanda Uluslararası Muhasebe Standartlarının, oluşumuna ve sürdürülebilirliğine katkı sunan kurumlar teorik bir perspektifle sunulacaktır.
THE EMERGENCY OF INTERNATIONAL ACCOUNTING STANDARDS AND INSTITUTIONS CONTRIBUTING TO THE DEVELOPMENT OF INTERNATIONAL ACCOUNTING STANDARDS
Keywords: Uluslararası Muhasebe Standartları; Finansal Raporlama; Muhasebe