Analysis of the Relationship Between GDP Growth and Foreign Direct Investment in Underdeveloped Countries: Tar Model - Öztürk, Serdar; Atamer, Mert (Muş Alparslan Üniversitesi, 2021)
İktisatçılar, doğrudan yabancı yatırımlarla ekonomik büyüme arasında bir ilişki olduğunu savunmaktadır. Yapılan çalışmaların çoğunda, doğrudan yabancı yatırımların ekonomik büyümeyi nasıl etkilediği konusu araştırılmıştır. Literatürde, genellikle doğrudan yabancı yatırımların ekonomik büyümeyi olumlu etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra bazı araştırmacılar doğrudan yabancı yatırımlarla ekonomik büyüme arasında herhangi bir nedenselliğin bulunmadığı sonucuna ulaşmışlarıdr. Bu makale hem bakış açısı hem de elde ettiği sonuçlar açısından diğerlerinden farklıdır. Bu makale literatürdeki çalışmaların aksine kişi başına düşen GSYİH büyümesinin, doğrudan yabancı yatırımları nasıl etkilediğini analiz etmesi açısından önemlidir ve literature katkı yapacağı düşünülmektedir. Bu makaleyi diğerlerinden ayıran bir diğer özellik ise, analizlerin linear analiz değil nonlinear analiz olmasıdır. Elde edilen sonuçlar politika yapıcılarına yol gösterici nitelikte olacaktır. Sonuçlar az gelişmiş ülkelerdeki politika yapıcılarına, ülkelerine doğrudan yabancı yatırımların girmesini sağlamak için kişi başına düşen GSYİH büyümesini belirlenen eşik değerin üzerinde tutmaları gerektiğini, aksi takdirde ülkelerine girmesi istenen doğrudan yabancı yatırımların azalacağını ifade etmesi açısından büyük bir öneme sahiptir.

Economists argue that a relation between foreign direct investments (FDI) and economic growth exists. In many studies, it has been investigated the way FDI affect economic growth. In the literature, it has been concluded that foreign direct investment has a positive impact on economic growth. In some studies, it was determined that there was no causality between economic growth and direct foreign investments. This article differs from the other studies in terms of both its perspective and results. In this article, it is important to analyze how the per capita GDP growth affects FDI in opposition to the studies in the literature and it is thought that this study will contribute to the literature. Another feature that distinguishes this article from others is that the analyses are not linear analysis but nonlinear analysis. Obtained results will guide policy-makers. The results are of great importance for policymakers in underdeveloped countries in terms of saying that they need to keep their GDP per capita above the determined threshold otherwise FDI entering their countries would decrease.
Az Gelişmiş Ülkelerde Kişi Başına Düşen GSYH Büyümesi ve Doğrudan Yabancı Yatırım Arasındaki İlişkinin Analizi: Tar Modeli
anemon
Keywords: Doğrudan Yabancı Yatırım Kişi Başına Düşen GSYİH Büyümesi; Tar Modeli; Az Gelişmiş Ülkeler; Foreign Direct Investment GDP Per Capita Growth; Tar Model; Less Developed Countries