Anne Babaların Sosyal Medyada Masum Çocuk Etiketiyle Yaptıkları Paylaşımların İncelenmesi: Temsiller, Anlamlar ve Etik Sorunsallar - Başaran, Mehmet (My University, 2025)
Çocuklar günümüzde sosyal medyada doğrudan aktif olmasalar bile, ebeveynlerinin ürettiği görüntüler ve anlatılar yoluyla dijital platformlarda görünür hâle gelmektedir. Bu araştırmada ebeveynlerin Instagram’da masum çocuk etiketiyle yaptıkları paylaşımlar içerik analiziyle incelenmiştir. Analiz sonucunda çocukların estetik bir nesne, mağdur bir figür, eksik bir birey ve küçük bir erişkin olarak temsil edildiği temalar ortaya çıkmıştır. Ayrıca paylaşımlarda ciddi etik sorunlar da tespit edilmiştir. Bulgular, sosyal medyadaki çocuk temsillerinin çocuğun öznelliğini geri planda bırakarak çok katmanlı ve karmaşık bir masum çocuk anlayışına dayandığını göstermektedir. Bu nedenle sosyal medya paylaşımlarında çocukların bireysel hakları, gelişimsel özellikleri ve öznellikleri dikkate alınarak etik bir bilinç geliştirilmelidir.
Analysis of Parents’ Posts Using the Innocent Child Hashtag on Social Media: Representations, Meanings, and Ethical Issues
Keywords: İletişim; Etik; Aile Çalışmaları