Oyunu Değiştirmek: Neden Daha Fazla Kadın Spora Katılım Sağlayamıyor? - Çelik, Onur Burak; İnce Yenilmez, Meltem (Muş Alparslan Üniversitesi, 2019)
As in other aspects of society, the current status of women in sports isthe result of a long and difficult history. In academic studies, a strong linkbetween women's and girls'participation in sports and education achievement isestablished. Sports also play an important role in the physical, mental, emotional, social and psychological development of participants without genderdiscrimination. Men and women are equal definitely, however, women are stillfaced with the problem of gender inequality in many underdeveloped anddeveloping countries. Gender is an important social factor that should beincluded in all the theoretical analyzes of sport with social class, race andage. Increasing women's visibility and participation in sports and physical activityis also important in terms of gender studies. In this context, the purpose ofthis study is to elucidate some of the missing issues by examining the sport inthe framework of gender analysis.

Toplumundiğer yönlerinde olduğu gibi, kadınların da spordaki mevcut durumu uzun vezorlu bir tarihin sonucudur. Akademik çalışmalarda, kadınların ve kızçocuklarının spora katılımı ve eğitim başarısı arasında güçlü bir bağlantıkurulmaktadır. Spor, ayrıca, cinsiyet ayrımcılığı olmadan katılımcılarınfiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal ve psikolojik gelişiminde önemli roloynamaktadır. Elbette erkek ve kadın eşittir, ancak yine de kadınlar halabirçok az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde cinsiyet eşitsizliği sorunuylakarşı karşıyadır. Cinsiyet; sosyal sınıf, ırk ve yaş ile birlikte sporun teorikolarak tüm analizlerine dâhil edilmesi gereken önemli bir sosyal etmendir.Kadınların spor ve fiziksel aktivite alanındaki görünürlüğünü ve katılımlarınıartırmak toplumsal cinsiyet çalışmaları açısından da önemlidir. Bu çerçevede, bu çalışmanın amacı sporu cinsiyet analizi çerçevesinde inceleyerek bazı eksikkonuları aydınlatmaktır. Ayrıca, cinsiyetçi yaklaşımı ortadan kaldırmak içinkadınların karar verme ve liderlik pozisyonlarında yer almalarını sağlamak, sporda şiddet, istismar ve tacize karşı savaşmak için politikalarıngeliştirilmesi ve uygulamaya başlaması gerekliliği belirtilmektedir.
Changing the Game: Why Can't More Women Participate in Sports?
anemon
Keywords: Sports Participation; Women Athletes; Barriers in Sports Participation; Gender Equity; Spora katılım; Kadın sporcular; Spora katılımdaki engeller; Cinsiyet eşitliği