Sosyal Bilimler Felsefesi Açısından Bil(in)mek ve Kur’an - Kayacan, Murat (My University, 2013)
İnsanoğlu çevresiyle farklı şekil ve düzeylerde ilişkiler kurar. Bu yazıda bu ilişkilerden “tanıma ve bilme” adı verilen ilişki sosyal bilimler felsefesi açısından ele alınacaktır. Bu bağlamda; bir kimseyi bilme çabası içindeyken onunla mutlak empati kurmanın gerekip gerekmediği, bu mümkün değilse onu bilme iddiasının ne kadar yerinde olduğu, zaman zaman Kur’an ayetleriyle karşılaştırmalı olarak sergilenmeye çalışılacaktır.
To know and to be Known from the Perspective of the Philosophy of Social Scien-ces and Koran
Keywords: Bilme; Kur’an; sosyal bilimler; tekbencilik; empati; utanma