Sosyotelist Davranış Eğilimleri ile Aile Rol Performansı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Çetinkaya Büyükbodur, Ayşin; Uğurlu, Zilan (My University, 2021)
İnsanlar arasındaki etkileşimi olumsuz yönde etkileyen bu araştırmada ele alınansosyotelist davranış önemli bir sorun olarak değerlendirilmektedir. Evli olanbireylerin aile rol performansları ile sosyotelist davranış eğilimleri arasındakiilişkinin belirlenmesinin amaçlandığı bu araştırma nicel araştırmayöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırmaya 151 kişikatılmıştır. Araştırmada veriler sosyodemografik bilgi formu, genel sosyotelist veaile rol performansı ölçekleriyle elektronik ortamda toplanmıştır. Araştırmasonuçlarına göre; cinsiyet ve yaşa göre genel sosyotelist davranış özellikleriyleaile rol performansının farklılık gösterdiği belirlenmiştir p<0,05. Araştırmasonucunda aile rol performansı ölçeği toplamıyla GSÖ toplamı, GSÖ altboyutlarından nomofobi, kişilerarası çatışma, kendini yalnızlaştırma, problemfarkındalığı arasında yüksek düzeyde anlamlı negatif ilişki saptanmıştır p<0,01.Aile rol performansı ölçeğinin görev performansı alt boyutuyla GSÖ toplamı,nomofobi, kişiler arası çatışma, kendini yalnızlaştırma, problem farkındalığıarasında yüksek düzeyde negatif, aile rol performansı ölçeğinin ilişkiperformansı alt boyutuyla GSÖ toplamı, nomofobi, kişiler arası çatışma, kendiniyalnızlaştırma, problem farkındalığı arasında orta düzeyde negatif anlamlı ilişkibelirlenmiştir p<0,01. Sonuçlar değerlendirildiğinde genel sosyotelist özelliklerarttıkça aile rol performansının azalacağı ifade edilebilir. Aile sistemindekiüyelerde sosyotelist davranışların önlenmesine yönelik sosyal hizmetuygulamaları aile refahına katkı sunabilir.

The phubbe of behavior discussed in this research, which negatively affects the interaction between people, is considered as an important problem.This research, which aims to determine the relationship between the family role performances of married individuals and their sociothelist behavior tendencies, was designed in the relational screening model, one of the quantitative research methods.151 people participated in the research. According to the research findings; It was determined that general behavior of phubbee characteristics and family role performance differ according to gender and age p<0.05. As a result of the research, a highly significant negative relationship was found between the total of the family role performance scale and the total of the GHQ, the subdimensions of GHQ nomophobia, interpersonal conflict, self-isolation, problem awareness p<0.01. There was a high level of negative between the task performance sub-dimension of the family role performance scale and the GHQ total, nomophobia, interpersonal conflict, self-isolation, and problem awareness. A moderate negative significant relationship was determined p<0.01. When results are evaluated, it can be stated that as the general sociothelist characteristics increase, the family role performance may decrease. Social work practices aimed at preventing sociothelist behaviors among members of the family system can contribute to family welfare.
The Relationship Between Sociotelist Behavior Tendencies in Individuals and Family Role Performance