8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabının Edebi Eserler Açısından Değerlendirilmesi - Çelik, Meltem Elif; Dolanbay, Hacer (My University, 2021)
Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi nesillere Türk milletinin KurtuluşSavaşı’nı, milli kahramanlarımızı aktaran bir derstir. İnkılap tarihinin akıldakalıcı öğrenilmesi, dersin amacına ulaşmasını ve öğrenciler tarafındanözümsenmesini kolaylaştırmaktadır. Bu bağlamda İnkılap tarihinin dahafaydalı ve kalıcı olmasında hikaye, destan, şiir, türkü, röportaj, biyografi gibiedebi eserlerin kullanılması önemlidir. Çalışmanın amacı 2020-2021 eğitimöğretim yılında ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okutulan 8. Sınıfinkılap tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında yer alan edebi ürünlerinincelenmesidir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizikullanılmıştır. Veri kaynağı olarak ise MEB tarafından onaylanmış 2020- 2021eğitim- öğretim yılında kullanılmakta olan ders kitabı seçilmiştir. Çalışmadoğrultusunda elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir.Çalışmanın sonucunda İnkılap Tarihi ders kitabının edebi eserler açısındanoldukça cesitlilik arz ettiği ancak kitapta çoğunlukla aynı türde eserlerdenyararlanıldığı görülmüştür. Öte yandan Şarkı, türkü gibi duygusal yöndenöğrencileri besleyecek türlerden hiç yararlanılmadığı, anı, hikaye ve romangibi edebi türlerden ise yeterince yararlanılmadığı tespit edilmiştir.

The history of the revolution of the Republic of Turkey is a lesson that conveys to generations the war of independence of the Turkish nation, our national heroes. The aim of this study is to examine the literary products contained in the 8th-grade history of revolution and Kemalism textbook taught by the Ministry of National Education in our country in the 2020-2021 academic year. Document analysis from qualitative research methods was used in the study. The data were analyzed by content analysis. As a result of the study, the textbook is quite rich in literary works, but the book mostly uses the same types of literacies. On the other hand, it has been found that genres such as songs and folk songs that will feed students emotionally have never been used, and literary genres such as memoirs, stories, and novels have not been adequately used.
The Evaluation of the 8th-Grade History Textbook in Terms of Literary Genres