LİSE ÖĞRENCİLERİNDE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNİN SPORTMENLİK DAVRANIŞLARININ BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ (MUŞ İLİ ÖRNEĞİ) - Acar, Hakan; Genç, Savaş; Tutkun, Erkut; Genç, Ayça (Atatürk Üniversitesi, 2019)
Bu çalışmanın amacı, lise öğrencilerinde beden eğitimi ve spor dersinin sportmenlik davranışlarının bazı değişkenlere göre incelenmesidir. Çalışmanın evrenini Muş il merkezinde 2018-2019 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 5868 (3725 erkek-2133 kız) öğrenci, örneklemini ise Muş il merkezinde farklı liselerde okuyan gönüllü 262 (192 erkek-76 kız) öğrenci oluşturmuştur. Çalışmaya katılan örneklem grubuna Koç (2013) tarafından geliştirilen Beden Eğitimi Sportmenlik Davranış Ölçeği (BEDSDÖ) uygulanarak, pozitif davranışları sergileme ve negatif davranışlardan kaçınma puanları belirlenmiştir. İstatistiksel analizde grupların dağılımı homojen olduğundan dolayı ikili karşılaştırmalar için Independent Seample T testi, çoklu karşılaştırmalar için de One Way Anova testi ve hangi gruplar arasında farkın olduğunu tespit etmek amacıyla da Scheffe testi uygulanarak, anlamlılık düzeyi p
Keywords: sportmenlik; beden eğitimi; lise