Sevinç ÇOKUM romanlarının yapı ve tema bağlamında incelenmesi - Ayyildiz, Aynur (Muş Alparslan Üniversitesi, 2023)
Edebiyat sözlüklerinde yer bulması zaman alan roman, insanların merak ihtiyaçlarını gidermesi özelliğiyle edebiyat dünyasında hızla ilerlemiştir. Bu ilerleme, romanın zamanla türlere ve unsurlara ayrılması ihtiyacını doğurur. Romanın yaşanmış ya da yaşanması muhtemel olayların anlatıldığı kurgusal bir tür olması, insan üzerinde bıraktığı etkiyi arttırır. Türk edebiyatına Tanzimat'la giren roman işlevi açısından zamanla en çok ilgi gören tür olma özelliği gösterir. İçerik ve teknik olarak dönemlere ayrılan roman, her dönemin siyasi ve sosyal ortamına göre şekil alır. Yakın dönemin ses getiren ve en üretken yazarlarından biri olan Sevinç Çokum, eserlerinde genellikle sosyal ve siyasal konuları işler, 2000 yılından sonra ise roman anlayışını değiştirerek daha çok bireysel konulara yönelir. Yazar, özellikle son romanlarını ters doğrular üzerine kurar. Bu çalışma Sevinç Çokum'un; Deli Zamanlar, Gece Rüzgarları, Kırmalı Etekler, Tren Burdan Geçmiyor, Arada Kalmış Tebessüm, Çok Yapraklı İlişkiler, Gözyaşı Çeşmesi ve Lacivert Taşı romanlarını yapı ve tema bağlamında analiz eder. Anahtar Kelimeler: Roman, yapı, tema, Sevinç Çokum

The novel, which takes time to find a place in literary dictionaries, has progressed rapidly with the feature of answering people's curiosity needs. This progress creates the need for the novel to be divided into genres and elements over time. As a fictional genre, the novel increases its impact on people through telling the events that have happened or likely to happen. It enters Turkish literature with Tanzimat showing the characteristic of being the most popular genre in time due to its function. The novel, which is divided into periods with regards to content and technique, takes shape according to the political and social environment of each period. Sevinç Çokum, one of the most influential and prolific writers of the recent period, generally deals with social and political issues in her works until 2000, she changes her understanding of novel and turns to more individual subjects after 2000. This work analyzes Sevinç Çokum's Deli Zamanlar, Gece Rüzgarları, Kırmalı Etekler, Tren Burdan Geçmiyor, Arada Kalmış Tebessüm, Çok Yapraklı İlişkiler, Gözyaşı Çeşmesi ve Lacivert Taşı novels in terms of structure and theme. Keywords: Novel, structure, theme, Sevinç Çokum
The analysis of Sevinç ÇOKUM novels in terms of terms of theme and structire
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature