Karaçavuş (Haçreş) dağları (Muş) florası - Erensayin, Abdulvahap (Muş Alparslan Üniversitesi, 2023)
Bu çalışma, Muş İli merkeze bağlı Karaçavuş (Haçreş) Dağlarının Florasını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma alanında 2020-2022 yılları arasında toplam 845 bitki örneği toplanmış, 67 familya, 260 cins ve 571 takson tespit edilmiştir. Bu taksonların iki tanesi Pteridophyta, 569 tanesi Spermatophyta divizyosu üyesidir. Spermatophyta bölümüne ait taksonların sekiz tanesi Gymnospermae alt divizyosu; 561 tanesi Angiospermae alt divizyosu üyesidir. Angiospermae alt divizyosundan geriye kalan bitkilerin ise 495 tanesi Dicotyledones ve 66 tanesi Monocotyledones sınıfına aittir. Çalışma alanındaki taksonların fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı: İran-Turan 156 (%27.5), Avrupa-Sibirya 47 (%8.2), Akdeniz 20 (%3.5) ve çok bölgeli veya bilinmeyen fitocoğrafyaya sahip takson sayısı 345 (% 54) olarak tespit edildi. Çalışma alanında tespit edilen ilk 10 familya; Asteraceae (79 taksondur-% 13.4), Fabaceae (51 taksondur,-% 9), Poaceae (47 taksondur-% 8.2), Lamiaceae (43 taskondur-% 7.5), Rosaceae (36 taksondur-% 6.3), Brassicaceae (28 taskondur-% 4.9), Boraginaceae (28 taksondur-% 4.9), Caryophyllaceae (24 taksondur-% 3.6), Apiaceae (19 taksondur-% 3.3), Plantaginaceae (14 taksondur-% 2.4)'dir. En fazla takson içeren cinsler ise; Astragalus (13) Trifolium (11), Salvia (11), Centaurea (10), Renunculus (8), Myosotis (7), Allium (7) Achillea (6) şeklinde tespit edilmiştir. Endemik takson sayısı 27 olup, bu oran % 4.8'dir. Tespit edilen endemik taksonların IUCN tehlike sınıfları; LC (19), VU (5), EN (1) ve CR (2) şeklindedir.

This study was carried out to determine the Flora of the Karaçavuş (Haçreş) Mountains belonging to center of Muş province. A total of 845 plant samples were collected in the study area between the years 2020-2022, and 67 families, 260 genera and 571 taxa were identified. Two of these taxa are members of Pteridophyta and 569 of them are members of Spermatophyta division. Eight of the taxa belonging to the Spermatophyta division are subdivision Gymnospermae; 561 of them are members of the Angiospermae subdivision. Of the plants remaining from the Angiospermae subdivision, 495 of them belong to the class Dicotyledones and 66 of them belong to the class Monocotyledones. Distribution of taxa in the study area according to phytogeographic regions: Iran-Turanian 156 (27.5%), Euro-Siberian 47 (8.2%), Mediterranean 20 (3.5%), and the number of taxa with multi-regional or unknown phytogeography is 345 (54 %). The first ten families with the most taxa in the study area; Asteraceae (79 takson-% 13.4), Fabaceae (51 takson,-% 9), Poaceae (47 takson-% 8.2), Lamiaceae (43 taskon-% 7.5), Rosaceae (36 takson-% 6.3), Brassicaceae (28 taskon-% 4.9), Boraginaceae (28 takson-% 4.9), Caryophyllaceae (24 takson-% 3.6), Apiaceae (19 takson-% 3.3), Plantaginaceae (14 takson-% 2.4)'dir. The genera containing the most taxa are; Astragalus (13) Trifolium (11), Salvia (11), Centaurea (10), Renunculus (8), Myosotis (7), Allium (7) Achillea (6)'dır. The number of endemic taxa is 27 and this rate is %4.8'dir. The IUCN threatened classifications of the detected endemic taxa are as follows: LC (19), VU (5), EN (1) ve CR (2).
The flora of Karaçavuş (Haçreş) mountains (Muş)
Keywords: Biyoloji; Biology