Zygmunt Bauman ve Din: Tanrı, İnsan ve Belirsizlik - Günerigök, Mustafa (My University, 2019)
Bu makalede, modern dönemin önde gelen entelektüel sosyologlarından biriolan Zygmunt Bauman (1925-2017)’ın düşüncesi din sosyolojisi bağlamında değerlendirilmektedir.Bu çerçevede ilk olarak Bauman’ın entelektüel soykütüğü kısacatanımlandıktan sonra din sosyolojisi ile ilgili yaklaşımı ele alınmaktadır. Buna göreBauman’ın toplum muhayyilesinden hareketle din sosyolojisi, akışkan din sosyolojisiolarak tanımlanmaktadır. İkinci olarak Bauman’ın sosyolojisinde bu kontekste uygunolarak öne çıkan Tanrı, din, monoteizm, politeizm ve belirsizlik gibi konular ele alınaraktartışılmaktadır. Bu çalışmada temel referans kaynağımız ise Bauman’ın StanislawObirek ile yapmış olduğu söyleşilerden oluşan “Tanrı’ya ve İnsana Dair (2018)” adlıçalışmadır. Sonuç olarak ise bu makalede akışkan din sosyolojisine dair öne çıkanyaklaşımın daha çok genel felsefesi üzerine bir değerlendirme yapılmaktadır.

In this article, the thought of Zygmunt Bauman (1925-2017), one of the leadingintellectual sociologists of the modern era, is considered in the context of the sociology of religion. In this context, firstly Bauman’s intellectual genealogy is definedbriefly and then his approach to the sociology of religion are examined. According toBauman’s social imagination, sociology of religion is defined as liquid sociology ofreligion. Secondly, the issues of God, religion, monotheism, politeism and uncertainty,which stand out in this context in Bauman’s sociology, are discussed. In this study,our main reference source is work on “Of God and Man (2018)” which consists ofthe interviews conducted by Bauman with Stanislaw Obirek. As a result, this articlefocuses on the prominent approach to the mobile sociology of religion and rather,makes an assessment on its general philosophy.
Zygmunt Bauman and Religion: God, Man and Uncertainty
Keywords: Din Bilimi