Gelir Eşitsizliği, Refah ve Mutluluk - Güzel, Simla (Muş Alparslan Üniversitesi, 2018)
Dünyadagelir eşitsizliğinin artması, büyüme, yaşam memnuniyeti, mutluluk ve gelişmekonuları açısından eşitliğin öneminin, tartışmaların temel konusu halinegelmesine neden olmuştur. Eskiden mutluluk konusu sadece psikoloji bilimialtında incelenirken, son zamanlarda ekonomi ile de ilişkilendirilmeyebaşlanmıştır. Gelir dağılımında adalet olması, yoksulluğu azaltaraksürdürülebilir bir kalkınma sağlar. Bu da bir toplumun refah seviyesininartırılmasının en önemli koşuludur. Bu çalışmada da refahın ve mutluğun gelireşitsizliğinden ne şekilde etkilendiği literatür araştırmasına dayalı olarakbelirlenmeye çalışılmıştır. OECD ülkelerinde gelir eşitsizliğini belirlemedekullanılan Gini katsayısı ve mutluluk endeksleri incelendiğinde, gelir dağılımıeşitsizliğinin az olduğu ülkelerde mutluluk ve refah seviyesinin de daha yüksekolduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Deepening inequality has become the subject of intense debates, particularly on growth, life satisfaction, happiness and development in world.In the past, happiness was studied only under the conscience of psychology, butrecently it has begun to be associated with the economy. Income equality whichis a precondition for increasing the level of wealth lowers poverty and ensuressustainable development.  And this studyaims to determine well-being and happiness indicators related to literature.When Gini coefficient that is used to determine income inequality and happinessindex are examined in OECD countries, in generally happiness level is higher ifincome inequality is low.
Income Inequality, Well-Being and Happiness
anemon
Keywords: Eşitlik; Refah; Mutluluk; Equality; Welfare; Happiness