Muş Alparslan Üniversitesi Öğrencilerinin Genel Muhasebe Algılarına Yönelik Metaforlar - Fidan, Cuma; Ağırbaş, İsmail (My University, 2020)
Araştırmanın amacı, genel muhasebe dersini alan öğrencilerin muhasebe kavramına yönelik algılarını “renk, hayvan, besin, mevsim, oyun, çiçek ve eşya” metafor kavramları aracılığıyla incelemektir. Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim çalışma deseni kapsamında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya, 2018-2019 bahar döneminde Muş Alparslan Üniversitesi’nde genel muhasebe dersini alan toplam 269 öğrenci katılmıştır. Formlardan elde edilen veriler, betimsel analiz ile analiz edilmiştir. Çalışmada uzman görüşü alınarak araştırmanın inanırlığı arttırılmıştır. Araştırmada yaş, cinsiyet, bölüm/program, ders durumu; renk, hayvan, besin, mevsim, oyun ve eşya metafor kavramları ve muhasebe algılarına yönelik bulgular elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda olumsuz muhasebe algısının giderilmesine, ders müfredatının hazırlanmasına ve geliştirilmesine yönelik bir çözüm önerisi sunulmuştur.

The aim of the research is to examine the perceptions of the students who take general accounting course about the concept of accounting through metaphor concepts such as “color, animal, food, season, game, flower and object”. The study was carried out within the scope of the phenomenology study design which is one of the qualitative research methods. In the research, semi-structured interview method was used as the data collection tool. A total of 269 students who took general accounting course at Muş Alparslan University in 2018-2019 spring semester participated in the study. The data obtained from the forms were analyzed by descriptive analysis. The credibility of the research was increased by taking expert opinion in the study. Findings related to the students’ metaphor concepts of age, gender, department / program, course status,color, animal, food, season, game, object and their perceptions of accounting were obtained. In line with these findings of the research, a solution proposal for the elimination of negative accounting perception and preparation and development of the course curriculum was presented
Metaphors Related to Muş Alparslan University Students' Perceptions of General Accounting
Keywords: Genel Muhasebe; Metafor; Muhasebe Algısı