Sûre-Kıssa İlişkisi (Kalem Sûresi Örneği) - Doğan, İshak (Muş Alparslan Üniversitesi, 2019)
Bağlamındankoparılıp üzerine hüküm inşa edilen âyetler, nasıl yanlış anlamalara nedenolmuşsa, kıssaların da bağlamından koparılıp müstakil bir metin olarakgörülmesi, aynı şekilde dileyen herkesin her zaman ve zeminde kullanabileceğibir argümana dönüşmesine yol açmaktadır. Oysa zorlamada bulunmaksızın, kıssaların yer aldığı sûre ile ilişkisini ortaya çıkarma, kıssanın sûreye olankatkısı, sûrenin ana metni ile kıssada kullanılan ortak kelimeler ve ortakanlamlar, âyetlerin anlamını daha müşahhas hâle getirecektir.Kur’an’ınamaçları ile kıssaların amaçları bir bütünlük arzeder. Farklı nüzûlortamlarında ve farklı sûrelerde nâzil olan kıssalar, Hz. Peygamber ve sahabeneslinin yaşadığı problemleri, onların ruh dünyasını da gözeterek ifade eder.Dolayısıyla kıssalar, içinde yer aldığı sûreden bağımsız manalar taşımamakta, sûrenin ana konusunu desteklemektedir. Bu yönüyle kıssaların, sûrelerdenbağımsız bir metin olarak değil, sûre ile ilişkili bir metin olarakdeğerlendirilmesi, Kur’an’a ve Kur’an kıssalarına parçacı bir yaklaşımdanuzaklaşmamıza, Kur’an’ı nüzûl olduğu atmosfer ve içinde yer aldığı sûresayesinde daha iyi anlamamıza neden olacaktır.
dinbil
Keywords: Tefsir; Kur’an; Kıssa; Sûre