Giyilebilir Teknolojilerin Sağlık Hizmetlerine ve Sağlık Hizmet Kullanıcılarına Etkileri - Demirci, Şenol (My University, 2018)
Sağlık hizmetleriyle alakalı beklentiler veyatırımlar; hastalıkların daha önceden tespitine, sağlık durumlarının izlenmesine,sağlıklı yaşam tarzı ve genel yaşam kalitesinin arttırılmasına yönelikdeğişmiştir. Doktorların hastalarının durumlarını hastane dışında da uzun süretakip edebilme isteği, evde yapılabilecek öz bakım faaliyetlerinin artması vebireylerin/hastaların bilinç düzeylerinin gelişmesiyle sağlık durumlarını takipetme istekleri giyilebilir teknolojilere olan ihtiyacı arttırmıştır.Giyilebilir teknolojiler, vücuda yapıştırılabilen, elbise ya da aksesuarlarıniçine yerleştirilebilen tüm elektronik cihazlar olarak tanımlanmaktadır. Buçalışmada dünya çapında kullanımı gittikçe yaygınlaşan giyilebilirteknolojilerin tanımı, önemi ve dünyadaki kullanım düzeyleri açıklanmıştır.Bunun yanı sıra giyilebilir teknolojilerin; sağlık ve sağlık hizmetleriyle ilişkisinden,sağlığa ve sağlık hizmetlerine muhtemel katkılarından ve hangi amaçlar içinkullanılabileceğinden de bahsedilerek öneriler sunulmuştur.

Expectations and investments related to health services have changed toprior detection of illnesses, monitoring of health conditions, improvement ofhealthy lifestyle and overall quality of life. Physicians' willingness tofollow their patients health status by increasing the number of self-careactivities that can be done at home and the level of awareness of individuals /patients has increased the need for wearable technology. Wearable technology isdefined as any electronic device that can be affixed to the body and placedinside a dress or accessory. In this work, the definition of wearabletechnology increasingly used around the world, its importance and its level ofuse in the world are explained. Besides this, some suggestions have beenoffered by mentioning the relationship of wearable technologies with health andhealth care, its possible contributions to health and healthcare services andfor what purposes it can be used.
The Effects of Wearable Technology on Health Services and Health Service Users
Keywords: Sağlık Politikaları ve Hizmetleri