Akut Bakım Ortamlarında Aile Katılımını Etkileyen Faktörler Ölçeği'nin Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - Özalp, Cemal (Hacettepe Üniversitesi, 2026)
Amaç: Çalışmanın amacı Akut Bakım Ortamlarında Aile Katılımını Etkileyen Faktörler Ölçeği'ni Türk kültürüne uyarlamak ve Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması yapmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma metodolojik bir tasarım kullanılarak yürütüldü. Örneklem, akut bakım ortamlarında çalışan 282 hemşireden oluşturdu. Çalışmanın verileri Mart-Haziran 2024 tarihleri arasında toplandı. Veri toplamada Tanımlayıcı Bilgi Formu ve Akut Bakım Ortamlarında Aile Katılımını Etkileyen Faktörler Ölçeği kullanıldı. Ölçeğin dil eşdeğerliği, içerik geçerliği, Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) yapıldı. Ölçeğin güvenirliğini belirlemek için Cronbach α Katsayısı ve madde-toplam puan korelasyon değerleri değerlendirildi. Bulgular: Ölçeğin Kaiser-Meyer-Olkin değeri 0,732, Bartlett Küresellik Testi sonucu ise anlamlı bulunmuş (χ2=1225,920 p<0,001), bu da verilerin AFA için uygun olduğunu göstermektedir. Tekrarlanan faktör analizi sonucunda açıklanan toplam varyans %58,467 olarak bulundu. Yarı-Bölmeli Güvenirlik Katsayısı Analizi sonucunda Spearman-Brown Korelasyon değeri (r=0,520) ve Guttmann Yarı-Bölmeli Güvenirlik Katsayısı değeri (r=0,589) ile iki yarının Cronbach Alfa Güvenirlik Katsayıları yeterli bulundu. DFA uyum indekslerinin kabul edilebilir düzeyde olduğu bulundu (CMIN/DF=3.162, RMSEA= 0,067, CFI= 0,90, TLI= 0,87, NFI=0,95, AGFI=0,94). Seçilen uyum indeksleri faktör modelinin iyi bir uyumunu gösterdi ve AFA sonuçlarını doğruladı. Sonuç: Akut Bakım Ortamlarında Aile Katılımını Etkileyen Faktörler ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu saptandı.
Turkish Validity and Reliability Study of the Scale on Factors Influencing Family Engagement in Acute Care Environments
Keywords: Akut bakım; aile katılımı; geçerlik; güvenirlik; ölçek uyarlaması