SCAMPER ile Yaraticiligi Sekillendirmek: Okul Öncesinde SCAMPER Teknigi ile Ilgili Hazirlanan Lisansüstü Tezlerin Farkli Degiskenler Açisindan Incelenmesi - Oran, Hümeyra; Uçar, Semih (Mehmet Akif KARA, 2025)
Bu arastirmanin amaci, Türkiye’ de 2014-2024 yillari arasinda gerçeklestirilen okul öncesi egitimde SCAMPER teknigi konulu lisansüstü tezlerin incelenmesidir. Çalisma konu basligi içerisinde “SCAMPER” ve “OKUL ÖNCESI” geçen Türkiye ‘deki tezlerle sinirlandirilmistir. YÖK Ulusal Tez Merkezi’nde yer alan 8 tez, belirlenen degiskenler dogrultusunda doküman analizi yöntemiyle degerlendirilmistir. Tezler; hazirlandiklari üniversite, enstitü, anabilim dali, yayinlandigi yil, konu alani, yöntemi/modeli ve deseni, örneklem türü, örneklem büyüklügü, veri toplama araçlari, güvenirlik ve geçerlik çalismalari ve veri analiz teknikleri ölçütlerine göre incelenmistir. Ayrica tezlerde SCAMPER teknigiyle birlikte ele alinan diger konular, elde edilen bulgular ve sunulan öneriler analiz edilmistir. Arastirmada veri analizi, içerik analizi yoluyla gerçeklestirilmistir. Elde edilen veriler yüzde ve frekanslara dayali bir sekilde yorumlanmistir. Arastirma sonucuna göre; okul öncesi egitimde SCAMPER teknigi konusunda 8 fakli üniversitede yayin yapildigi görülmüstür. Lisansüstü çalismalar en fazla Egitim Bilimleri Enstitüsü kapsaminda yayinlanmistir. Çalismalarin daha çok Temel Egitim Anabilim Dalinda olusturuldugu belirlenmistir. Tezlerin yaziminda 2023 yilindan itibaren artis oldugu belirlenmistir. Tezlerin tümü nicel yöntemle yazilmistir. Örneklem büyüklügü olarak 1- 50 katilimciyla çalisilmistir. SCAMPER teknigi çalismalarinin çocuklarin çok yönlü gelisim alanlarina olumlu katkilar sundugu; hem bilissel hem de duygusal gelisimi destekledigi sonucuna ulasilmistir.

The purpose of this research is to examine postgraduate theses on the SCAMPER technique in preschool education, published in Turkey between 2014 and 2024. The study is limited to theses in Turkey that contain "SCAMPER" and "PRESCHOOL" in their subject titles. Eight theses held by the Council of Higher Education (YÖK) National Thesis Center were evaluated using document analysis based on the identified variables. Theses were examined according to the criteria of university, institute, department, year of publication, subject area, method/model and design, sample type, sample size, data collection tools, reliability and validity studies, and data analysis techniques. Additionally, other topics addressed in the theses along with the SCAMPER technique, the findings obtained, and the recommendations presented were analyzed. Data analysis in the study was conducted through content analysis. The obtained data were interpreted based on percentages and frequencies. The results of the research revealed that eight different universities have published on the SCAMPER technique in preschool education. The majority of postgraduate studies were published within the Institute of Educational Sciences. It was determined that the studies were mostly conducted in the Department of Basic Education. It was determined that there has been an increase in theses since 2023. All theses were written using quantitative methods. Sample sizes ranged from 1 to 50 participants. It was concluded that SCAMPER technique studies positively contribute to children's multifaceted developmental areas and support both cognitive and emotional development.
Shaping Creativity with SCAMPER: An Analysis of Postgraduate Theses on the SCAMPER Technique in Early Childhood Education in Terms of Different Variables
Keywords: Early Childhood Education; Okul Öncesi Egitim