STEM Etkinliklerinin Uygulanması Sürecinde Elektronik Portfolyo Kullanımının Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Fen Bilimleri Dersi Akademik Başarısına ve STEM Tutumuna Etkisinin İncelenmesi - Ayaz, Mahmut; Gülen, Salih; Gök, Bilge (My University, 2020)
Bu araştırmada STEM etkinliklerinin uygulanması sürecinde elektronik portfolyokullanımınınakademik başarıya ve STEM tutumuna etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 öğretim yılının bahar döneminde sekizinci sınıfa giden44 öğrenci oluşturmaktadır.Verilerin toplanmasındaSTEM tutum ölçeği ve akademik başarı testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analiz edilmesinde parametrik olmayan testlerden Mann Whitney U ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, elektronik portfolyo kullanımınınöğrencilerin fen bilimleri dersi akademik başarıları ve STEM tutumları üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğubelirlenmiştir. Bununla birlikte araştırmaya katılan sekizinci sınıföğrencilerinin cinsiyetlerine göre STEM tutumları ve akademik başarıları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Gelişen teknolojik altyapı, Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme (FATİH) projesi ve eğitim Bilişim Ağı kapsamında elektronik portfolyo kullanımının akademik başarıyı ve STEM tutumunaolumlu etki ettiği söylenebilir. Ayrıca elektronik portfolyo kullanımı ile STEM etkinliklerinin toplanması, saklanması ve takip edilmesinin daha kolayolacağı söylenebilir.

In this study, it was aimed to determine the effect of electronic portfolio use on academic achievement and STEM attitude during the implementation of STEM activities. In the research, pre-post test experimental and control group semi-experimental designs were used. The study group of the research consists of 44 volunteer students who attend eighth grade in the spring semester of the 2019-2020 academic years. STEM attitude scale and academic achievement test were used to collect the data. Nonparametric tests Mann Whitney U and Wilcoxon Signed Ranks tests were used to analyze the data obtained in the study. As a result of the analysis of the data collected, it was determined that the use of electronic portfolios positively affected students' science course academic achievement and STEM attitudes. However, no significant difference was found between gender and STEM attitudes or academic achievements of the eighth grade students who participated in the study. It can be said that the use of electronic portfolio within the scope of developing technological infrastructure, Increasing Opportunities Improving Technology (FATİH) project and education Information Network has a positive effect on academic success and STEM attitude. In addition, it can be said that the collection, storage and follow-up of STEM activities will be easier with the use of electronic portfolio.
Examination of the Effect of Electronic Portfolio Use on the Academic Achievement and STEM Attitude of Eighth Grade Students in the Application Process of STEM Activities