Kur’An kıssalarında anlatılan kritik durumlara ilişkin davranış biçimleri - Gedikli, Fikret (My University, 2011)
Bu makale, Kur’An kıssalarında anlatılan kavimlerin ya da kişilerin yaşam süreçlerinde müşahede edilen; zor koşul, bunalım veya buhran gibi kritik durumlara ilişkin insan davranışlarını değerlendirmeyi konu edinmiştir. Bu amaç doğrultusunda kıssalarda kendisinden bahsedilen peygamberlerin tevhid mücadeleleri sürecinde muhatap oldukları insan davranışları tartışılacak; sonuçta Kur’An tarafından kabul gören ya da reddedilen davranış biçimleri belirlenmeye çalışılacaktır. Kur’An’ı Kerim’in kıssalar vasıtasıyla dikkatlere sunmuş olduğu tevhid mücadelesinde temas ettiği derin ve karmaşık insan davranış biçimleri üzerine tamamen yetkin ve tatmin edici bir değerlendirme yapabilmek, mevcut yorum geleneğimiz ve gelişen sosyal bilimler çerçevesinde çok da mümkün olmayabilir; ancak en azından değinilecek hususlar hakkında kimi düşünceler ve değerlendirmeler ileri sürülebilir; bazı ön hatırlatmalar, klasik ve modern tefsir külliyatı refakatinde, sosyal bilimler alanında yapılan ve/veya yürütülen araştırma verilerine de dayanarak sergilenebilir.

This Article analyzes The Holy Quran's parables in terms of human behavior in critical situation. Finally, in this article will be discussed the positive and negative human behavior in the struggles of the prophets in the process of unification. In the conclusion part, we made a general analysis of conclusion reached and especially indicated the expected advantages of reading Quran parable with this point of view. Stories revealed through the Holy Quran behavior analysis and carry out the evaluation, may not be possible within the framework of developing the social sciences; but, on matters referred to, accompanied by classical and modern exegesis corpus and conducted research in the field of social science data evaluation can be made on the basis of the opinion.
A behavior forms related critical situations described in the qur’an parables
Keywords: Din Bilimi