Yerel Halkın Festival Turizmine Yönelik Algılarının Değerlendirilmesi: Uluslararası Kahramanmaraş Dondurma ve Kültür Sanat Festivali Örneği - Şeyhanlıoğlu, Hasan Önal; Gül, Mehmet (My University, 2021)
Araştırmanın amacı, yöre halkının Kahramanmaraş’ta düzenlenen Uluslararası Kahramanmaraş Dondurma ve Kültür Sanat Festivaline yönelik algılarını belirlemektir. Anket formu demografik değişkenler ve yerel halkın festival algısı ölçeğinden oluşmaktadır. Anket kolayda örneklem şeklinde araştırma evreninde bulunan Kahramanmaraş halkına uygulanmıştır. Araştırma da 414 adet anket sonucu değerlendirmeye alınarak veriler elde edilmiştir. Veriler SPSS programı ile incelenerek bulgular elde edilmiştir. Araştırmada dört adet faktör oluşmuştur. Kentsel gurur faktörü en çok açıklanan faktör olmuştur. Kahramanmaraş halkı için kentsel gururun ön planda olduğu görülmüştür. Kadın bireylerin erkek bireylere göre festival konusunda daha sahiplenen bir yapıda olduğu görülmüştür. Araştırma sonucuna göre kültürel etki ve kentsel gurur arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki görülmüştür. Daha öncelerde yapılan çalışmalar da bunu desteklenmektedir. Eğitim seviyesi yükseldikçe kültürel olarak olumlu bir etki olduğu görülmektedir. Gelir düzeyi yükseldikçe festivallere olumsuz bakış açısı azaltılmaktadır