HADİS USÛLÜNDE MAKLÛB HADİS - Aslan, Recep (My University, 2014)
Muhaddisler rivâyetlerin doğru bir şekilde aktarılması ve anlaşılması için büyük çaba göstermişlerdir. Bu rivayetlerin doğruluk derecelerini tespit etmek üzere bugüne kadar pek çok çalışma yapılmış, rivayetlerdeki illet, idrâc, kalb vb. kusurlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Rivayetlerin sıhhat derecelerinin daha iyi bilinmesi ve metinleri daha doğru anlaşılması için yapılması gereken çalışmalardan biri de maklûb rivayetleri incelemektir. Maklûb rivâyet, hadislerin hem senedini hem de metnini ilgilendiren bir kavramdır. Bu makalede hadis metodolojisine göre maklûb rivâyet, maklûb rivâyetin çeşitleri ve hükmü incelenmektedir. Ayrıca muhaddislerin maklûb rivâyete başvurmalarının nedenleri ve bununla ilgili örnekler de sunulmaktadır.
Keywords: Maklûb; Kalb; Rivâyet; Sened; Metin.