Yaşam Tarzının Yeşil Otel Tercihinde Rolü - Yıldırım, Hacı Mehmet; Sünnetçioğlu, Ayşe; Atay, Lütfi (Muş Alparslan Üniversitesi, 2018)
One ofthe psychographic variables is the lifestyle is considered as a tool forunderstanding and defining travel behaviour. The aim of this study is toexplain the role of lifestyle on consumers'intention to choose green hotels.The sample of the research is 219 academicians who are reached by conveniencesampling method. Questionnaire was used for the data collection. Exploratoryfactor analysis was applied to reveal the dimensions of lifestyle. Thelifestyle dimension in which the consumers are clustered is determined byperforming clustering analysis.  Simpleregression analysis was used to determine how lifestyle affected the intentionto choose green hotels. As a result of the analyses lifestyle is a variableexplaining the intention to choose green hotel behaviour.

Tüketicilerindavranışlarını belirleyen onlara yön veren önemli psikografik değişkenlerdenbiri olan yaşam tarzı, seyahat davranışının anlaşılması ve tanımlanabilmesiiçin bir araç olarak değerlendirilmektedir. Yapılan bu çalışma tüketicilerin yaşam tarzının yeşil otel tercih etmedavranışındaki rolünü açıklamak amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemi, kolayda örnekleme yöntemi ile ulaşılan 219 akademisyenden oluşmaktadır. Araştırmadaveri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Çalışmada yaşam tarzıboyutlarını ortaya koyabilmek amacıyla açımlayıcı faktör analizi uygulanmıştır.Tüketicilerin hangi yaşam tarzı boyutunda kümelendiğini belirlemek için kümelemeanalizi, yaşam tarzının yeşil otel tercih etme eğilimini nasıl etkilediğiniortaya koymak için ise, basit regresyon analizi uygulanmıştır. Gerçekleştirilenanalizler sonucunda, yaşam tarzının yeşil otel tercih etme davranışındaki rolü ortayakoyularak, yaşam tarzının yeşil otel tercih etme eğiliminin açıklayıcısı olaraktespit edilmiştir.
The Role of Lifestyle in the Intention to Choose Green Hotel
anemon
Keywords: Lifestyle; Green Hotel; Green Hotel Choice; Psychographic Segmentation; Yaşam Tarzı; Yeşil Otel; Yeşil Otel Tercihi; Psikografik Bölümlendirme