Germenevtika Ilmining Kelib Chiqishi va Rivojlanishi - Müminoğlu, Kasım (My University, 2018)
Bu Bu maqola, germenevtika (hermeneutik) ilmining antik Greklardan xozirgi kungacha qo’llanilip kelgan manolari bo’yicha fikir bayon qilishni rejalashtirmoqda. İlk o’laroq “hermeneutik” so’zining etimologiyalik ma’nosining taxqiqi va germenevtika nazariyasining rivojlanishi to’g’risidaki ilmiy mulohazalar amalga oshiriladi. Bu borada romantik germenevtikchilari bo’lgan Schleirmacher, Dilthey, falsafiy germenevtikchilar, Husserl, Heidegger, Gadamer yangi romantikchilar Betti, Hirsh va tanqidchi germenevtikchilar bo’lgan Habermas va Apel kabi mutafakkirlarning germenevtika ilmi asosidagi ko’z qarashlari sistematik bir ravishda taxqiq va taqdim qilinishi nazarda tutulmoqda.

Bu makale, hermeneutik biliminin Antik Yunandan günümüze kadar kullanıla gelmiş anlamları üzerinde araştırma yapmayı amaçlamaktadır. İlkin “hermeneuein” kavramının etimolojik anlamı üzerindeki araştırmalar tetkik edilerek gelişimi üzerinde durulacak. Sonra ise “Hermeneutiğin” bir bilim olarak gelişimini ortaya koyarken romantik hermeneutikçiler Schleirmacher, Dilthey, felsefi hermeneutikçiler Husserl, Heidegger, Gadamer, yeni romantikler Betti, Hirsch ve eleştirel hermeneutikçiler Habermas ve Apel gibi düşünürlerin hermeneutiğe katkılarını sistematik bir şekilde incelemeyi ve irdelemeyi hedefliyoruz. ;The purpose of this article is to study the importance of the science of hermeneutics as a term (hermeneuien) starting from Ancient Greece to the present day. At the first stage, we try to study the etymological meaning of the word “hermeneuien”. At the second stage we will investigate the process of the development of the science of hermeneutics. At the same time, we intend to study and analyze systematically, the views of romantic hermeneutics like Schleiermacher, Dilthey, philosophical hermeneutics like Husserl, Heidegger, Gadamer, new romantics like Betty, Hirsch and representatives of critical hermeneutics like Habermas and Apel.
Hermeneutiğin Ortaya Çıkışı ve Gelişimi;The Emergence and Development of Hermeneutics
Keywords: Dil ve Dil Bilim