Eğitim Geliştirme Faaliyetleri ve Örgütsel Sinizm İlişkisi ve Bir Sağlık İşletmesinde Uygulama - Örücü, Edip; Durmaz Karataş, Dilara (Muş Alparslan Üniversitesi, 2018)
Örgütsel sinizm , eğitim ve geliştirme faaliyetleriile aralarındaki ilişki düzeyinin tespit edilmesini amaçlayan bu çalışmabetimsel ve ilişkisel tarama ile incelenmiştir. Araştırmanın evreni Balıkesirilinde bir kamu hastanesinin idari personeli olarak tercih edilmiş ve örneklem119 kişi olarak tespit edilmiştir. Araştırmada eğitim ve geliştirmefaaliyetleri için Uyar’ın (2010) kullandığı ifadeler arasından ilişkili olan 17‘si tercih edilmiştir.  Örgütsel sinizmiçin Brandes, Dhadwarkar ve Dean (1999) tarafından geliştirilen bilişsel , duyuşsal ve davranışsal alt boyutlarına sahip 13 ifadeden oluşan örgütselsinizm ölçeği kullanılmıştır. Veriler istatistiki incelemeye tabi tutulduktansonra bir paket program ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak sağlıkçalışanlarına uygulanan eğitim ve geliştirme faaliyetleri ile örgütsel sinizm arasında  negatif yönlü, anlamlı ve zayıfbir ilişki bulunmuştur.

This study, which aims to determine the level ofrelationship between organizational cynicism, education and developmentactivities, has been examined through descriptive and relational screening. Theuniverse of the research was chosen as a public hospital in Balıkesir and thesample was identified as 119 people. In the research, 17 expressions which wasused by Uyar (2010) for the training and development activities have beenpreferred. For organizational cynicism, organizational cynicism scaleconsisting of 13 expressions with cognitive, emotional and behavioralsub-dimensions developed by Brandes, Dhadwarkar and Dean (1999) was used. Thedata were analyzed by statistical analysis and then analyzed by a packetprogram. As a result, there was a negative, meaningful and weak relationshipbetween the training and development activities applied to health workers andorganizational cynicism.
Educational Development Activities and Organizational Cinics Relationship and Implementation in a Health Facility
anemon
Keywords: Eğitim; Geliştirme; Sinizm; Örgütsel Sinizm; Sağlık; Education; Development; Cynicism; Organizational Cynicism; Health