Uzaydan Dünyaya Gelebilecek Tehditler, Uzaylı İstilası veya Dünya Dışı Yaşamla Temas Durumu: Finansal Kurumlarda ve Piyasalarda Sürdürülebilirliğe, Risk Yönetimine Dair Önerme ve Yaklaşımlar - Dirican, Cüneyt (Muş Alparslan Üniversitesi, 2019)
“Uzaydayalnız mıyız? Neredeler?” soruları insanlık tarihinin en büyük sorularındanbiridir. Eğer kâinatta yalnız değilsek ve “Wow” sinyalini uzaydaki bir akıllıyaşam formu gönderdi veya Oumuamua akademide iddia edildiği gibi bir uzaylıgemisi ise veya uzay-zamanda bir gün insanlık evrende uzaylı bir varlıkla temasederse bu durumun, (keza göktaşı, virüs, uzay savaşları gibi uzaydangelebilecek diğer risklerin de) birçok etki ve sonuçları olacaktır. Bu konufarklı disiplinlerinde incelenmiş olsa da bankacılık, borsacılık, sigortacılıkgibi finansal hizmetlerde akademik yazında incelenmemiştir. Sosyal bilimlerdekilimitli kaynakçaya katkı açısından uzaydan dünyaya ve insanlığa gelebilecektehditlerin olası finansal risklerinin yönetimi bu çalışmada incelenmektedir.Sonuçlar arasında astro-ekonomi veya uzay ekonomisi disiplininingeliştirilmesi, JEL veya ASCL.net kodları gibi ilgili tüm bilimsel konulardaönemli geliştirme ihtiyacının tespiti bulgulardan bazılarıdır.

“Are we alone in space? Where are they? are the biggest questions ofhuman history. If we were not the only species in the universe, if “Wow” signalor if Oumuamua were an alien contact as claimed in academy, or one day inspace-time, human beings came into contact with an alien civilization, (orrisks like meteorites, space virus or space wars), this would have many effectsand consequences. Apart from some other disciplines, its impacts on financialservices such as banking, stock exchange, insurance have not been examined. Thefinancial risks (and its management) that may arise from space to earth and tohumanity are examined in detail. Significant improvement needs in all academictopics, creation of astro-economy or space economics, newly JEL or ASCL.netcodes are some of the results.
Threats That Could Come to the World From the Space, Alien Invasion and/or An Extraterrestrial Contact: Approaches and Propositions on Risk Management and Sustainability in Financial Markets and Institutions
anemon
Keywords: Bankacılık; Risk Yönetimi; Finansal Kurumlar; Uzay Ekonomisi; Astro-Ekonomi; Finansal Piyasalar; Risk Management; Banking; Financial Institutions; Space Economics; Astro-Economics; Financial Markets