Kovid-19 Pandemisi Sürecinde Psikolojik Danışmanların Çevrimiçi Çalışma Deneyimleri: Metaforik bir Analiz - Kiye, Semra (My University, 2022)
2019 yılının Aralık ayından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 yüz yüze eğitimi olumsuz etkilemiştir. Türkiye'de eğitim ve öğretim Kovid-19 pandemisi nedeniyle çevrimiçi olarak sürdürülmüştür. Bu bağlamda bu araştırmanın amacı, 2020/2021 eğitim öğretim yılında okullar ile Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde (RAM) görev yapan psikolojik danışmanların çevrimiçi olarak sundukları rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerini nasıl algıladıklarını metaforik olarak analiz etmek ve betimlemektir. Bu araştırma nitel yaklaşıma dayalı olarak yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, yaşları 25-60 arasında değişen okullarda ve RAM'larda çalışan 109 kadın ve 57 erkek olmak üzere toplam 166 psikolojik danışman oluşturmaktadır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizi sonucunda psikolojik danışmanların toplam 130 metafor oluşturduğu belirlenmiştir. Belirlenen bu 130 metaforun, beş kategori altında toplandığı anlaşılmıştır. Bu kategoriler kazanım, olumsuzluk, eksiklik/sınırlılık, belirsizlik, endişe/zorluk olarak isimlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre psikolojik danışmanların 2020/2021 eğitim-öğretim yılında okullarda ve RAM' larda çevrimiçi rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerine yönelik metaforik algıları çoğunlukla olumsuzdur. Bununla birlikte araştırmaya katılan psikolojik danışmanların daha az bir kısmı ise bu süreci olumlu olarak algılamaktadır. Elde edilen bulgular alanyazın çerçevesinde tartışılmıştır.
Keywords: Çevrimiçi psikolojik danışma; Metafor analizi; Çevrimiçi rehberlik hizmetleri