Moda Tasarımı Alanında Atölye Derslerine İlişkin E-Öğrenmeye Yönelik Öğrenci Görüşlerinin Belirlenmesi - Aydın, Muazzez Çakır; Harmankaya, Hatice (My University, 2023)
Bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki yeni uygulamaların yansımaları e-öğrenme, mobil öğrenme ve uzaktan eğitim yaklaşımlarını ortaya çıkarmıştır. Yaşanan değişim, temel eğitimden mesleki eğitime kadar tüm eğitim olgusunu değişime zorlamaktadır. Bu durum yükseköğretim başta olmak üzere eğitim kalitesini artırmak, bütünleştirmek, dijital okuryazarlığı geliştirmek gibi konulara yönelime sevk etmiştir. Uzaktan eğitimin önemi; 2019 Aralık ayında ortaya çıkan Korona virüs enfeksiyonunun birkaç haftada bütün dünyayı etkileyen pandemi olmasıyla daha da artmıştır. Dünyanın tümü için uzaktan eğitim artık son çare değil, tek çare olmuştur. Salgının yayılmasına karşı alınan tedbirlere paralel olarak, eğitim sürecinin sürdürülebilirliği ve öğrencilerin boşluğa düşmemesi amacıyla imkânları doğrultusunda uzaktan eğitim sistemlerine yönelmişlerdir. Araştırma kapsamında, Moda Tasarımı alanındaki atölye derslerine yönelik e-öğrenme yönteminin etkililiği belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada betimsel model kullanılmıştır. Çalışma verileri anket ile elde edilmiş olup, veriler SSPS programında analiz edilerek ilgili grafiklerle yüzde değer olarak verilmiştir. Moda tasarımı alanında %80 uygulamalı gerçekleştirilen atölye dersleri için önerilen e-öğrenme modelinin, öğrencilerin başarı düzeylerine olan etkisi nicel verilerle ortaya konulmuştur. Çalışma sonucunda, Moda Atölyesi I ve II dersi için öğrencilerin online eğitimde yönelik; dersin takibini bilgisayar ile yaptıkları, sohbet, tartışma panosu, özel mesajlaşma uygulamalarını sık kullandıkları tespit edilmiştir. Öğrenciler derse asenkron olarak katılmayı, senkron katılmaya göre daha fazla tercih etmişlerdir. Dersin öğrenme çıktılarına yönelik olarak Moda Atölyesi I dersi için öğrenciler genel dikim becerilerini iyi düzeyde uygulamalarına rağmen pantolon dikim becerilerinden patlet dikimini kısmen ve kötü düzeyde yapabildiklerini belirtmişlerdir. Moda Atölyesi II dersi için öğrenciler kapama payı, pervaz ve yaka dikim becerilerini iyi düzeyde uyguladıklarını fakat basit kol yırtmaç tekniğini kısmen dikebildiklerini ifade etmişlerdir. Genel olarak öğrencilerin uzaktan eğitimden memnun oldukları, Moda Atölyesi dersleri için uygulamaya yönelik sadece belirli konularda problem yaşadıkları ortaya çıkmıştır.
Keywords: Yüz Yüze Eğitim; E-Öğrenme; Uzaktan Eğitim; Moda Tasarımı