Lojistik ve Tedarik Zinciri Süreçlerinde Büyük Veri Kullanımı ve Etkilerinin Analizi - İyigün, İsmail (Muş Alparslan Üniversitesi, 2019)
Nowadays, humans are not dependent to the physical data storageelements. It can be seen that a gigantic system that called as the big datathat collected the data increasingly each passing day can remove thisrequirement. Being extremely complex of the logistics systems and beingsignificant impacts of a number of variables to the performance of logisticsactivities has made more important the data requirements in order to create theoptimal logistics operations. Therefore, it can be seen that the Big Data willhave an indispensable role in logistics processes in the near future. Thisstudy tried to analyze the impacts on logistics processes as well as itsbenefits and risks. At the same time, this paper also suggests a number ofmethods and applications that can increase the total benefits while the costsand risks are reduced.

Günümüzdeinsanlık artık fiziksel veri depolama unsurlarına bağımlı değildir. Her geçengün artan bir biçimde verilerin toplandığı ve büyük veri “Big Data” adı verilendevasa bir sistem bu gereksinimi ortadan kaldıracak gibi görünmektedir.Lojistik süreçlerin yapısal olarak karmaşıklık düzeyinin yüksek olması ve birtakım değişkenlerin operasyonların performansına önemli ölçüde etki etmesilojistik süreçlerin optimize edilmesine yönelik olarak veri gereksiniminihayati düzeyde önemli hale getirmiştir. Dolayısıyla Büyük Veri’nin yakın birgelecekte lojistik süreçler için vazgeçilmez bir role sahip olacağıöngörülebilmektedir. Bu çalışma Büyük Veri’nin lojistik süreçler üzerindemeydana getirebileceği etkiler ile yaratacağı faydalar ve risklerini analizetmeye çalışmaktadır. Çalışma aynı zamanda Büyük Veri kullanımı sayesindetoplam faydayı artırabilecek, risk ve maliyetleri azaltabilecek bir takım yöntemve uygulamaları önermektedir.
Utilization of the Big Data in the Logistics and Supply Chain Processes and Analysis of Its Impacts
anemon
Keywords: Big Data; Logistics; Supply Chain Technology; Industry 4.0; Internet of Things; Büyük Veri; Lojistik; Tedarik Zinciri Teknolojisi; Endüstri 4.0; Nesnelerin İnterneti