Rehberlik Dersinin Katkısına Yönelik Fen Bilgisi Öğretmeni Adaylarının Görüşleri - Balcı, Süleyman (Muş Alparslan Üniversitesi, 2019)
Aim of this researchis to analyze views of science education teacher candidates (n=67), regarding thecontribution of the course of guidance which were studied during under graduatelevel. Qualitative methods were used for this research.Moreover, in order to determine participants, convenience sampling techniquesfrom purposive sampling methods were applied. Participants were asked an open-ended questionto take their responses in written form for collecting necessary data. Then, content of their responses were categorized into themes. At last, frequency valuesof each theme were determined. Results of this research showed that views ofparticipants about the contribution of the course of guidance for prospective teachershave been determined as meaning fully positive in general and indicated that candidatescience education teachers have high level of awareness regarding individualdifferences among students.

Bu araştırmada, lisans düzeyindeki rehberlik dersininöğretmenlere katkısına ilişkin algıları belirlemek amacıyla fen bilgisi öğretmeniadaylarının görüşleri incelenmiştir. Buaraştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmagrubunu belirlemek için amaçlı örnekleme çeşitlerinden tipik durumörnekleme tekniği uygulanmıştır. Araştırmaya, 2016-2017 öğretim yılında lisans programındaki rehberlik dersini başarıyla tamamlayan67 fen bilgisi öğretmen adayı katılmıştır. Çalışmada yer alan öğretmen adaylarının görüşlerineilişkin verileri toplamak için açık uçlu bir soru sorulmuştur ve katılımcılarıncevaplarını yazmaları istenmiştir. Yazılı ifadelerin içeriğine ilişkin temalar oluşturulduktansonra her temanın frekansına ilişkin değerler hesaplanmıştır. Bu araştırmadaki sonuçlar, fen bilgisi öğretmen adaylarının lisans eğitimdeki rehberlik dersinin öğretmenlerekatkısına yönelik algılarının olumlu yönde olduğunu ve rehberlik dersinin öğretmenlerinöğrenciler arasındaki bireysel farklılıkları dikkate alma konusunda farkındalıkkazanmalarına katkıda bulunduğunu göstermektedir.
Views of Prospective Science Education Teachers Concerning Contribution of the Guidance Course
anemon
Keywords: Prospective science education teachers; Views of teachers; Course of guidance; Fen bilgisi öğretmeni adayları; Öğretmen görüşleri; Rehberlik dersi