Tâbiîn Müfessirlerinden Dahhâk b. Müzâhim'in İbâdât Özelinde Ahkâm Âyetlerine Yaklaşımı - Göktaş, Serkan (My University, 2026)
Tâbiîn kuşağının önde gelen isimlerinden biri olan Dahhâk b. Müzâhim, genel anlamda klasik tâbiîn tefsir metodunu takip etmekle birlikte, özellikle ahkâm içeren âyetleri yorumlarken bu âyetlerden fıkhî hükümler istinbat etme eğilimi göstermiştir. Bu makalede, öncelikle Dahhâk’ın hayatı ve tefsir metoduna kısaca değinilmiş; akabinde, ibadetler bağlamındaki ahkâm âyetlerinden nasıl hüküm çıkardığı ve bu hükümlerin tefsir ve fıkıh disiplinlerindeki yeri ve karşılığı incelenmiştir. Çalışmanın kapsamı ibadet konuları ile sınırlandırılmış olup, ahkâma dair diğer alanlardaki görüşlerine yer verilmemiştir. Araştırmada, ibadetlerle ilgili âyetler, Dahhâk’ın rivayetleri merkeze alınarak tahlil edilmiş ve diğer müfessirlerin bu konudaki yaklaşımlarıyla mukayese imkânı sunulmuştur. Bu inceleme neticesinde, söz konusu dönemin ahkâm tefsiri metoduna ve erken dönem fıkıh yorumlarına ışık tutacak veriler elde edilmiştir.
Keywords: Tefsir; Tâbiîn; Dahhâk b. Müzâhim; Ahkâm; İbadet