Sınıf Öğretmeni Adaylarının Öğretmenliğe İlk Adımı: Mikro Öğretim Uygulamaları - Arslan, Ayten (My University, 2025)
Araştırmada mikro öğretim dersi kapsamında gerçekleştirilen uygulamaların sınıf öğretmeni adaylarının mesleki bilgi, alan bilgisi ve genel kültür-yeteneklerinin geliştirilmesine etkilerinin ve mikro öğretim kavramına yönelik bilişsel algılarının ortaya konması amaçlanmaktadır. Araştırma 2022-2023 eğitim döneminde, bir devlet üniversitesinin Eğitim Fakültesi’nin Sınıf Eğitimi ABD’nda okuyan 26 (12 kadın ve 14 erkek) öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada karma yöntemler araştırması desenlerinden açıklayıcı sıralı karma yöntemler araştırması deseni kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak; mikro öğretim yönteminin etkililiğinin akran değerlendirmeleri aracılığıyla ortaya konması amacıyla Mikro Öğretim Yöntemi Ölçme ve Değerlendirme Formu (MÖYÖDF), mikro öğretim kavramına yönelik bilişsel algının ortaya konması amacıyla kelime ilişkilendirme testi (MÖKİT) ve mikro öğretim kavramına ilişkin görüşlerin ortaya konması amacıyla bireysel görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel verilerin analizinde parametrik analiz yöntemleri kullanılırken nitel verilerin analizinde tümevarım içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, öğretmen adaylarının öğretmenlik meslek bilgisi, alan bilgisi ve genel kültür yeteneklerinin geliştirilmesinde mikro öğretim yönteminin olumlu etkilerinin olduğu ve mikro öğretim yönteminin avantajlarına -dezavantajlarına ilişkin çeşitli görüşlerinin olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca mikro öğretim yönteminin öğretmenlik meslek bilgisi, alan bilgisi ve genel kültür-yetenekleri geliştirmesi, mikro öğretim yönteminin doğası, değerlendirme süreçleri ve akran öğretimine yönelik bilişsel algılarının olduğu ortaya konmuştur.
Pre-service Classroom Teachers' First Step to Teaching: Micro Teaching Practices
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları