STEREOLİTHOGRAFİ EKLEMELİ İMALAT YÖNTEMİYLE FARKLI DOLULUK ORANLARINDA ÜRETİLEN NUMUNELERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - Ülkir, Osman; Kuncan, Melih; Turan, Salih Rahmi; Buldu, Abdulkadir (My University, 2022)
Eklemeli üretim (EÜ), yalnızca prototip oluşturma konusunda değil, aynı zamanda nihai tasarımlara basılı parçaların dahil edilmesinin kolaylığı nedeniyle de endüstride bir değişimi yönlendiriyor. Stereolithografi (SLA), 3B yazıcı teknolojisi kullanılarak karmaşık parçaların hızlı üretilebildiği ve platform üzerinde dikey olarak çalışan bir eklemeli üretim teknolojisidir. Bu teknikte akışkan reçine, lazer ışını ile 3B parçalar kullanılarak katman katman işlenerek model elde edilmektedir. Diğer üretim tekniklerinden farklı olarak model şeffaf ve dayanıklı bir yapıdadır. SLA ile üretim yapan 3B yazıcılarla üretilen parçaların mekanik özelliklerinin bilinmesi, parçaların verimli çalışması ve üretim tekniğinin kullanımının yaygınlaşması açısından önemlidir. Bu çalışmada, Flashforge Foto 6.0 3B yazıcı ile Anycubic UV reçine malzeme kullanarak farklı doluluk oranına sahip 15 adet çekme ve 15 adet basma olmak üzere toplamda 30 adet numune üretilmiştir. Doluluk oranının mekanik özellikler üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Sonuç olarak, %25, %50 ve %100 doluluk oranının, SLA tabanlı 3B yazıcı ile üretilen çekme ve basma numunelerinin mekanik özellikleri üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Kullanılan doluluk oranları arasından en yüksek çekme ve basma mukavemetinin “%100” doluluk oranında olduğu belirlenmiştir. Bu değerler sırasıyla 10.095 MPa ve 10.098 MPa’dır. Ortalama çekme ve basma mukavemeti değerlerinin doluluk oranı arttıkça yükseldiği gözlemlenmiştir.