Mimaride Biyofilik Tasarım için Metinden Görüntü Üretme Potansiyeli Olan Yapay Zeka Araçlarının Kullanımı - Avinç, Güneş Mutlu (My University, 2024)
Metinden görüntü üretme yeteneğine sahip yapay zekâ (YZ) sistemlerindeki ilerlemeler, mimarlık alanında önemli ve yenilikçi potansiyeller barındırmaktadır. Biyofilik tasarım ilkelerinin yapay zekâ görüntü oluşturma modelleriyle birleştirilmesi, yenilikçi mimari yaklaşımlar için yeni fırsatlar sunmaktadır. Bu çalışma, doğayla bağlantı kurarak ofis çalışanlarının konforunu ve çalışma kapasitesini artırmayı amaçlayan biyofilik ofis alanları oluşturmak için metinden görüntü oluşturan yapay zekâ araçlarının nasıl kullanılabileceğini araştırmaktadır. Çalışma, Browning, Ryan ve Clancy'nin (2014) araştırmasında yer alan biyofilik kriterleri referans alarak, mimari tasarımda biyofilik çözümler üretmek amacıyla yapay zekâ sistemlerinin kullanılmasını incelemektedir. Makalede Leonardo AI aracı kullanılarak bu kriterlere uygun ofis alanları üretilmiştir. Yapay zekâ aracına, biyofilik kriterler ile ilgili istemler girildiğinde biyofilik tasarım standartlarını karşılayan alanlar ürettiği tespit edilmiştir. Bu araştırma, yapay zekâ destekli metin-görüntü oluşturmanın mimari tasarımın ilk aşamalarda biyofilik tasarım düşüncesiyle entegre edilmesinde önemli bir adıma işaret etmektedir. Sonuç olarak çalışma, yapay zekanın sadece görüntü oluşturma kapasitesini değil, aynı zamanda biyofilik tasarım ilkeleriyle uyum sağlama yeteneğini ve bu ilkeleri geliştirme potansiyelini göstermektedir.
Keywords: Biyofilik tasarım; Mimari tasarım; Yapay zekâ; Biyofilik yaklaşım; Form bulma