Mary Wollstonecraft - Isik, Mehmet Fatih; Muyan, Ayse Merve Nur (Bidge Yayinlari, 2023)
Kadinin toplumda var olma mücadelesi kadim bir tarihe sahiptir. Bu mücadele ilkel toplumlardan baslayip günümüz modern toplumlara kadar süregelmistir ve hala da devam etmektedir. Kadin mücadelesi her geçen gün daha da artmakta ve kurumsal bir kimlige kavusmaktadir. Kuskusuz bugün neredeyse dünyanin her yerinde örgütlenmis veya örgütlü hale gelmis olan kadinlar, sahip olduklari haklara birçok bedeller ödeye-rek kavustular. Giyotine gönderildiler, yakildilar, yok sayildilar, toplumda görünür olmalari engellendi, öldürüldüler veya cadi olarak görülerek avlandilar ancak bütün bu gayri insani durumlara ragmen, kadinlar erkek egemen anlayisa yani patriyarkaya karsi mücadele etmeye devam ettiler. Tarih boyunca basta patriyarka iktidari olmak üzere her çesit baskilara karsi mücadele eden Krotonlu Theano (MÖ. 600-550), Miletli Aspasia (MÖ. 470-400), Mantineali Diotima (MÖ. 400- ?), Iskenderiyeli Hypatia, (350-415), Sienali Katerina (1347-1380), Christine de Pizan (1365-1429), Avilali Te-resa (1515-1582), Mary Astell (1666-131), Olympe de Gouges (1748-1793), Simone Weil (1909-1943), Hannah Arendt (1906-1975), Simone de Beauvoir (1908-1986), Martha C. Nussbaum (1947-..) gibi daha birçok kadin filozof, bilim insani ve aktivis-ten söz etmek mümkündür.

Kadinin toplumda var olma mücadelesi kadim bir tarihe sahiptir. Bu mücadele ilkel toplumlardan baslayip günümüz modern toplumlara kadar süregelmistir ve hala da devam etmektedir. Kadin mücadelesi her geçen gün daha da artmakta ve kurumsal bir kimlige kavusmaktadir. Kuskusuz bugün neredeyse dünyanin her yerinde örgütlenmis veya örgütlü hale gelmis olan kadinlar, sahip olduklari haklara birçok bedeller ödeye-rek kavustular. Giyotine gönderildiler, yakildilar, yok sayildilar, toplumda görünür olmalari engellendi, öldürüldüler veya cadi olarak görülerek avlandilar ancak bütün bu gayri insani durumlara ragmen, kadinlar erkek egemen anlayisa yani patriyarkaya karsi mücadele etmeye devam ettiler. Tarih boyunca basta patriyarka iktidari olmak üzere her çesit baskilara karsi mücadele eden Krotonlu Theano (MÖ. 600-550), Miletli Aspasia (MÖ. 470-400), Mantineali Diotima (MÖ. 400- ?), Iskenderiyeli Hypatia, (350-415), Sienali Katerina (1347-1380), Christine de Pizan (1365-1429), Avilali Te-resa (1515-1582), Mary Astell (1666-131), Olympe de Gouges (1748-1793), Simone Weil (1909-1943), Hannah Arendt (1906-1975), Simone de Beauvoir (1908-1986), Martha C. Nussbaum (1947-..) gibi daha birçok kadin filozof, bilim insani ve aktivis-ten söz etmek mümkündür.
Mary Wollsonecraft'in “Kadin Haklarinin Gerekçelendirilmesi” Kitabinin Incelenmesi