Muş ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı şeker pancarı çeşitlerinin kök verimi ve şeker içeriği üzerine farklı hasat zamanlarının etkisi - Yalınkılıç, Nazlı Aybar; Çiçek, Şilan; Başbağ, Sema (My University, 2025)
Şeker pancarı, çeşitli kullanım alanları ile birçok sektörde değerlendirilen önemli bir endüstri bitkisidir. Şeker pancarında erken ekim veya geç hasat uygulamaları yetişme mevsimi kısa olan soğuk bölgelerde birim alandan yüksek verim elde etmek açısından önemlidir. Bu çalışma, Muş ekolojik koşullarında dört şeker pancarı çeşidinde (Agnessa, Ludmilla, Lider, Molly) üç farklı hasat zamanının (ekimden sonra 150, 175, 190 gün) verim ve kaliteye olan etkisini irdelemek amacıyla iki yıllık süre ile tesadüf bloklarında faktöriyel deneme deseni uyarınca üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışma sonucunda elde edilen veriler değerlendirildiğinde incelenen bütün özellikler açısından hasat zamanlarının çeşitler üzerindeki etkisi istatistiki açıdan önemli bulunmuştur. Çalışmada kök verimi, şeker verimi, polar şeker oranı ve kuru madde oranı gibi şeker pancarı tarımı açısından önemli olan parametrelerin vejetasyon süresinin uzadıkça arttığı ve bu özellikler açısından en iyi sonuçların ekimden 190 gün sonra hasat edilen pancarlardan alındığı belirlenmiştir. Çalışmada hasat tarihinin geciktirilmesi ile şeker pancarı tarımı açısından önemli olan kuru madde oranı (%22.83), polar şeker oranı (%18.17), kök ağırlığı (1039 g), kök verimi (7180 kg/da) ve şeker verimi (1326 kg/da) gibi özelliklerde artış meydana gelmiştir. İki yıllık süre ile yürütülen çalışma sonucuna göre Muş ekolojik koşullarında iklim şartları da dikkate alınarak şeker pancarında vejetasyon süresinin uzunluğunun verim ve kalite özellikleri üzerine önemli etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Şeker pancarı, Hasat dönemi, Şeker oranı, Şeker verimi